De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Burgemeester Koelewijn: 'Samen met clubs derby in goede banen leiden'

Burgemeester Koelewijn: 'Samen met clubs derby in goede banen leiden'
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Burgemeester Bort Koelewijn begrijpt heel goed dat er zorgen leven bij DOS Kampen-voorzitter Arend Runia omtrent de derby DOS Kampen-Go-Ahead Kampen, die voor zaterdag 19 september op het programma staat. Vanwege het coronavirus moet het aantal toeschouwers worden beperkt en dat leidt tot kopzorgen bij DOS. Want hoe hou je mensen tegen die toch per se willen komen, maar niet welkom zijn? “We gaan wat betreft de openbare orde en veiligheid niet met de armen over elkaar zitten. In gezamenlijkheid moeten we dit in goede banen leiden”, aldus Koelewijn.

De burgemeester had deze week nog contact met Runia. “Ik heb gemerkt dat de verenigingen er uiterst serieus mee bezig zijn. Zij weten hoe het leeft. Zij maken een plan en dat wordt met ons besproken. Op basis van dat plan gaan we alles in goede banen leiden. Wat er nodig is, proberen we te leveren”, aldus Koelewijn.

Volgens Koelewijn wordt de wedstrijd rechtstreeks uitgezonden bij RTV IJsselmond. “Zo is er voor al die teleurgestelde mensen die de wedstrijd niet kunnen bezoeken gelukkig toch een alternatief. En daarmee vermindert de behoefte om er zelf bij aanwezig te zijn en zal de acceptatie wat groter zijn.”

Volgens Koelewijn ontwikkelt zich tijdens deze tijd van corona een krampachtigheid in de samenleving. Hij wijst op de verantwoordelijkheid van mensen met betrekking tot de derby en vraagt om een stuk respect richting de voetbalbestuurders. “Zij doen hun uiterste best. Daar heb ik veel respect voor." Koelewijn wijst op het belang van het op de juiste wijze benaderen van de achterban door de clubs zelf. “En ik doe op iedereen een dringend beroep: Maak er een voorbeeld van. Laat zien dat het op een goede manier kan. Met elkaar hebben we een grote verantwoordelijkheid.”