De Brug

Zaterdag, 18 mei 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Kampen doet mee aan test corona-app

Kampen doet mee aan test corona-app
Foto: GGD IJsselland
Redactie: Enrico Kolk

KAMPEN - Inwoners van de gemeente Kampen (en de rest van de provincie Overijssel) kunnen vanaf 17 augustus de veelbesproken Corona-app testen. Die heeft de naam CoronaMelder meegekregen.

De app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen en het bron- en contactonderzoek in de strijd tegen het coronavirus.

Bij het testen wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Het gebruik van de app is op vrijwillige basis en dus niet verplicht.

De app werkt met bluetooth, niet met GPS. De locatie van de gebruiker kan daarom niet gevolgd worden. Ook worden er geen persoonsgegevens ingevuld in de app.

“Het coronavirus is nog steeds in Nederland. Ook in Overijssel. Daarom is het belangrijk alert te blijven en je te houden aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en was vaak je handen. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen. Alleen als nieuwe besmettingen snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen”, meldt de GGD.

Die verwacht dat CoronaMelder hierbij helpt. “Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand bij wie je in de buurt zat in het openbaar vervoer die ook de app op zijn of haar telefoon had staan.”

Rianne van den Berg, Directeur Publieke Gezondheid GGD IJsselland: “Wij werken graag mee aan mogelijkheden waarmee we snel inzicht krijgen in de verspreiding van het virus. Om de effectiviteit van CoronaMelder in de praktijk te testen, is het belangrijk dat meerdere GGD’en hieraan meewerken en wij sluiten daar graag bij aan. Ik vraag iedereen erover na te denken de app te downloaden en mee te werken aan deze praktijktest.”

Dus mensen hebben vertrouwen in ICT van de overheid? Als er iemand niet met privacy om kan gaan, is het de overheid. Laat u niet gek maken burgers met dit soort flauwekul mensen!
Bert | vrijdag 14 augustus 2020 09:19