De Brug

Woensdag, 19 juni 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Kopzorgen over DOS-Go-Ahead: Verzoek om verplaatsing derby afgewezen

Kopzorgen over DOS-Go-Ahead: Verzoek om verplaatsing derby afgewezen
Rijen met DOS-supporters achter het doel bij de derby van 3 november 2019 tussen Go-Ahead en DOS. De eerstkomende derby tussen beide ploegen zal het er ongetwijfeld anders uitzien.
Foto: Frans Habekotté
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De KNVB gaat er niet mee akkoord dat de derby tussen DOS Kampen en Go-Ahead Kampen, die gepland staat voor zaterdag 19 september, wordt uitgesteld. De voetbalbond heeft een verzoek van DOS om de wedstijd te verplaatsen afgewezen. En dat leidt tot zorgen bij DOS. “De vereniging staat voor een ‘opdracht’ om dit organiseren”, aldus DOS-voorzitter Arend Runia.

Eerder was het de vraag of de coronacrisis invloed zou hebben op het speelprogramma. Bij clubs en supporters leefde de hoop dat de derby’s pas na de winterstop zouden worden gespeeld. Op zaterdag 22 augustus bleek dat niet het geval. Toen maakte de KNVB de voetbalprogramma’s bekend en bleek dat DOS tegen Go-Ahead Kampen voor de eerste speelronde op 19 september staat geprogrammeerd. Een wedstrijd waar normaliter zo’n 2.000 toeschouwers op afkomen. En dat leidt tot kopzorgen bij het bestuur van DOS Kampen.

De club diende een verzoek in bij de KNVB om de wedstrijd uit te stellen tot volgend jaar, maar dat werd afgewezen. “De KNVB liet weten dat het onbekend is hoe de regels er na de winterstop uitzien. Daarnaast denkt de KNVB dat het hek van de dam is als ze de wedstrijd uitstellen”, vertelt DOS-voorzitter Arend Runia.

Afgelopen zaterdag was de bekerwedstrijd tegen EVV een belangrijke testcase voor DOS. De knappe winst leidde tot een vreugde-explosie op het veld, waarbij niet de afstand van anderhalf meter in acht werd gehouden. Voor de wedstrijd werd op enige afstand van het hoofdveld vuurwerk afgestoken. Dat leidde tot vragen in het stadhuis tijdens de vergadering van de commissie Inwoners. Er werd echter met geen woord gesproken over de derby die op 19 september staat gepland.

Volgens Runia heeft DOS veel geleerd van de wedstrijd tegen EVV. “Tussen de 400 en 500 man kunnen we goed kwijt op de tribunes en langs het veld. Maar dat is ook de grens. We kunnen niet over deze aantallen heen.” Vorig jaar trok de Kamper derby op Sportpark Middenwetering ruim 2.000 toeschouwers. “We moeten dus iets doen om het aantal toeschouwers te beperken. Daar hebben we contact over met Go-Ahead, maar we zijn er nog niet over uit.”

De vraag is voor welke aanpak DOS gaat kiezen. Veel mensen zullen worden teleurgesteld. Hoe hou je deze voetballiefhebbers tegen als ze toch per se willen komen? “Dan zit je in de openbare orde. Onze vereniging staat voor een ‘opdracht’ om dit te organiseren. Hoe regel je het met Go-Ahead en hoe zit het met de veiligheid? Dat is een verantwoordelijkheid voor iedereen. Hoe meer toeschouwers er op een wedstrijd afkomen, hoe ingewikkelder het wordt om publieksstromen uit elkaar te houden en te voldoen aan de regels”, aldus Runia, die nog even wijst op de Kamper derby’s KHC-DOS Kampen en Go-Ahead Kampen-KHC die later dit jaar worden gespeeld. “De Kamper clubs hebben elkaar echt nodig”, besluit de DOS-voorzitter.