De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Strijd om de Plantage duurt voort; marktkooplieden overwegen rechtszaak

Strijd om de Plantage duurt voort; marktkooplieden overwegen rechtszaak
Redactie: Nick de Vries

(door Niek Teune)
KAMPEN – Boos, verbijsterd en verdrietig zijn ze. De marktkooplieden van de zaterdagmarkt overwegen naar de rechter te stappen nu zij door verlenging van de terrasverruiming tot oktober 2021 hun kramen niet op de Plantage kunnen uitstallen. Vorige week donderdag werd er gesproken met wethouder Geert Meijering, maar dit bracht de marktkooplieden niet het gewenste resultaat. Wethouder Meijering: “Over alternatieven willen we met de markt in gesprek, maar in het beginsel willen we ruimte geven aan de horeca op de Plantage.”

De marktkooplieden werden naar eigen zeggen halverwege augustus ‘overrompeld’ door het besluit van de gemeente Kampen om de terrasverruiming te verlengen tot 1 oktober 2021, waardoor de zaterdagmarkt tot die tijd niet gehouden kan worden op de geliefde Plantage. Kaasboer Marcel Schoonewelle, woordvoerder namens de zaterdagmarkt, noemt de manier waarop de gemeente omgaat met de marktkooplieden ‘schandalig’. “De beslissing werd ons op 11 augustus per e-mail meegedeeld; wij hadden welgeteld één dag de tijd om te reageren. Heel erg boos waren we, dat er al een besluit was genomen zonder het met ons te overleggen”, aldus Schoonewelle.

Normaal gesproken staat de zaterdagmarkt van halverwege april tot halverwege oktober op de Nieuwe Markt, om vervolgens in de winterperiode naar de Plantage te verhuizen. Schoonewelle: “Het bestemmingsplan is zomaar van tafel geveegd, omdat de gemeente alleen maar aan de horeca denkt. Als marktkooplieden hebben wij helemaal niets tegen de horeca, maar het lijkt erop dat wij als markt er helemaal niet meer toe doen. Qua communicatie gaat er iets faliekant mis.”

Wethouder Meijering geeft aan dat het college van burgemeester en wethouders halverwege augustus een besluit moest nemen over de terrasverruiming, die oorspronkelijk tot 1 september zou duren. “Het college wilde heel graag ook na 1 september ruimte geven aan deze vorm van ondernemerschap. We konden dan wel een heel overlegtraject ingaan, maar wat is dat dan waard als voor ons al vaststaat welke kant het op moet? We willen de marktkooplieden niet blij maken met een dooie mus; met een overleg dat eigenlijk een wassen neus zou zijn”, legt Meijering uit. “Over alternatieven willen we met de markt in gesprek, maar in het beginsel willen we ruimte geven aan de horeca op de Plantage voor de komende periode.”

Donderdag 17 september vond er een gesprek plaats tussen de marktkooplieden en wethouder Meijering. Waar Schoonewelle vindt dat de marktkooplieden ‘eigenlijk geen steek verder zijn gekomen’, spreekt Meijering van ‘een stevig, maar constructief gesprek’. Meijering: “De marktkooplieden hebben duidelijk gemaakt dat zij niet blij zijn dat zij door de terrasverruiming in het beginsel tot oktober 2021 op de Nieuwe Markt moeten staan. Dat begrijp ik. Tegelijkertijd staat het college nog steeds achter de keuze om ruimte te geven aan horecaondernemers; vooral omdat wij richting de winter voor de volksgezondheid willen kiezen. Je kunt het beter buiten gezellig hebben dan binnen”, aldus Meijering.

Wethouder Meijering geeft aan dat hij in het gesprek met de marktkooplieden suggesties heeft gedaan voor alternatieve locaties voor de zaterdagmarkt. “De markt zou bijvoorbeeld ook op het Van Heutszplein gehouden kunnen worden of misschien dat het met wat passen en meten mogelijk is in de Vispoort of op de IJsselkade. De afspraak is gemaakt dat de kooplieden onderling en met de horeca in gesprek gaan over alternatieven voor de Nieuwe Markt.”

Op 28 september gaan de marktkooplieden opnieuw met wethouder Meijering om tafel. Schoonewelle: “We moeten dan een concreet plan aan de wethouder voorleggen. Misschien kunnen we onze kramen rondom het Stedelijk Museum plaatsen of aan de voorkant van de Plantage, waar ook de toeristen ons weer goed kunnen vinden. Er zijn legio mogelijkheden, maar dat moeten we natuurlijk wel overleggen met de horeca. Eigenlijk is het de omgekeerde wereld.”

Hoewel de gemeente en de marktkooplieden nog in gesprek zijn over alternatieven voor de Nieuwe Markt, hebben de marktkooplieden afgelopen week formeel bezwaar ingediend. Een rechtszaak behoort volgens Schoonewelle ook tot de mogelijkheden wanneer de marktkooplieden er niet ‘op een goede manier’ uit kunnen komen met de gemeente. Wethouder Meijering zegt kennis te hebben genomen van het bezwaarschrift. “Ik vind het natuurlijk jammer, maar het is hun goed recht. Meerdere partijen maken aanspraak op dezelfde ruimte. De keuze die wij gemaakt hebben, is een andere dan die de marktkooplieden graag gezien zouden hebben”, aldus Meijering.

Wat dit artikel vooral duidelijk maakt is dat deze CDA wethouder aan de kant van de horeca staat. Waarom maak je anders een eenzijdige beslissing. Blijkbaar zijn de marktkooplieden niet welkom en moeten weggepest worden. 'Iedereen is gelijkwaardig maar de horeca toch een beetje meer'.
Bert | woensdag 23 september 2020 10:30