(door Nick de Vries)
KAMPEN - 'De begroting van de gemeente Kampen is sluitend. Dat was het goede nieuws'. Zo begon vorig jaar het artikel over de jaarrekening van 2015 en zo begint het artikel over die van 2016. Wethouder Martin Ekker noemt de financiële situatie van de gemeente Kampen 'zorgelijk', al staan we er volgens hem iets beter voor dan vorig jaar.
De gemeente houdt dit jaar een tekort op de balans van 4,4 miljoen euro. Zij dekt dit door de nodige reserves aan te breken en houdt hierdoor 0,4 miljoen over. Dat lijkt mee te vallen, maar je kunt niet eerder jaar noodpotjes aanbreken. Het overgebleven geld wordt nu gestort in de algemene reserve, een overkoepelende spaarpot gebruikt voor onverwachte tegenvallers. Dat is hard nodig, want met de raad is afgesproken dat deze pot minimaal vijf miljoen euro moet bevatten. Hij bevat echter slechts 397.981 euro om vrij te gebruiken.
Bedreigingen
Iedere tegenvaller vormt dus een bedreiging voor de gemeente en ook aan die situatie is weinig veranderd ten opzichte van 2014. Alhoewel, destijds was nog niet bekend hoe de Raad van State over dorp Reeve zou beslissen. Inmiddels is dit slechter uitgepakt dan gehoopt. Het bestemmingsplan is verworpen. Kampen moet opnieuw de woningbouwbehoefte aan zien te tonen. Bovendien heeft de Raad van State besloten dat de bypass niet tot aan het Drontermeer bevaarbaar mag worden. Huizen aan een doodlopende geul zijn aanzienlijk minder in trek. Als de kamper gemeenteraad uiteindelijk beslist dat er geen woningbouw komt in het gebied, dan kost dat de burger ruim 26 miljoen euro naast de vele miljoenen die er al ter voorbereiding aan het gebied zijn verspild. Als de raad echter beslist dat de woningbouw er wel komt, dan is het nog maar de vraag of de woningen verkocht worden. Een keuze tussen twee kwaden dus.
Koekoekspolder
Ook de exploitatie van het gebied van de Koekoekspolder valt tegen. Volgens wethouder Ekker is de economische crisis hier de grootste oorzaak van. Om de grond toch bebouwd te krijgen is de prijs van 28 euro verlaagd naar een bandbreedte van 20 tot 25 euro. Dit heeft de gemeente zo’n 6.041.000 euro gekost.
Tot slot is er nog grote onzekerheid rond de decentralisatie van de zorg. Het Rijk heeft veel taken overgedragen aan de gemeente, maar de gemeente heeft veel minder geld gekregen, dan het Rijk ervoor gebruikte. Bovendien vindt Kampen dat zij in verhouding tot andere gemeentes minder geld krijgt, voor meer taken. Vooralsnog lijkt het de gemeente te lukken om dit jaar af te dekken, maar de komende jaren worden, als op dezelfde wijze als nu invulling wordt gegeven, tekorten verwacht.
Dan nu het belangrijkste voor veel lezers. Wat gaat de burger hiervan merken? Op dit moment volgens Ekker nog niets. "Maar we moeten met de raad goed inventariseren wat er op ons af komt en dan moeten we maatregelen nemen. Helaas zijn er genoeg zorgelijke dossiers. Er moeten nu geen spannende dingen meer gebeuren."
Benny Hoog | zaterdag 21 mei 2016 11:57