(door Nick de Vries)
KAMPEN - 'Een stevige dreun voor de gemeente'. Zo noemt burgemeester Bort Koelewijn de uitspraak van de Raad van State over de bypass en het dorp Reeve. Dat de Raad niet gelooft in de noodzaak van de geplande woningen in het gebied, snapt Koelewijn, gezien de situatie op de woningmarkt, maar dat zij daarnaast niet overtuigd is van de noodzaak van de bypass, dat had hij 'absoluut niet verwacht'.
Koelewijn is vooral verbaasd omdat de bypass een dwingende opdracht was van de overheid. Het ministerie vond de geul nodig om de waterveiligheid in Nederland te vergroten. De noodzaak leek volgens Koelewijn, met 'ongeveer een kamer vol onderzoeksrapporten', voldoende aangetoond. Dat er na zoveel onderzoek, zo laat in het traject, ineens getwijfeld wordt, vindt hij onbegrijpelijk.
40 miljoen
Inmiddels is er ruim 40 miljoen uitgegeven aan de komst van de bypass. Hoe groot de totale geleden schade voor de gemeente is bij een negatief besluit, heeft Koelewijn op dit moment nog niet in kaart. Wel stelt hij dat Kampen een 'stevig probleem heeft' als er een streep door de volledige plannen gezet wordt en als de woningbouw dus ook in andere vorm niet meer mogelijk is. "De gronden moeten dan afgewaardeerd worden naar de agrarische waarde. Er ontstaat dan een groot verschil op de balans, waarin toch voorzien moet worden".
Volgens Koelewijn is het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor de plannen voor de bypass. Zij krijgen wat hem betreft dan ook de zware taak om de Raad van State binnen slechts twaalf weken alsnog te overtuigen van het nut van de bypass. Mocht dat niet lukken, dan is de bypass definitief van de baan en dan zijn de betrokken partijen 40 miljoen euro lichter.
Verhalen op Den Haag
Mocht het zover komen, dan gaat Koelewijn proberen een groot deel van de kosten te verhalen bij het Rijk dat volgens hem verantwoordelijk is voor de bypass-plannen. Echter zal nooit het volledige bedrag kunnen worden teruggehaald. Het dorp Reeve, de luxueuze woningbouw naast de bypass komt namelijk uit de koker van de gemeente zelf. Hiervoor heeft het Rijk geen opdracht gegeven, en hiervoor is toch ook al geld uitgegeven. Koelewijn verdedigt deze keuze wel. "Destijds is besloten om van de bypass, die er volgens het Rijk moest komen, ook maar het beste te maken. Om de kansen die het biedt te benutten in een integrale gebiedsvisie."
Dorp Reeve
De grootste klap kreeg het gemeentebestuur woensdagochtend door het op losse schroeven zetten van het bypass-project zelf. De vernietiging van het bestemmingsplan voor het dorp Reeve, massaal toegejuicht door de betrokken actiegroepen die zich in het verleden tegen de woningbouw over de Zwartendijk hebben verzet, vindt hij minder schokkend. "Dat de voorziene woningbehoefte gezien de ontwikkelingen op de markt te optimistische was, hadden wij zelf al onderkend. Daarom hadden we al besloten om de raad pas in 2016 een 'go or no go' te laten geven over deze plannen."
Het verschil in inzicht tussen de gemeente en de Raad zat hem volgens Koelewijn vooral in de gehanteerde maatstaven voor woningbehoefte. De gemeente hanteerde een theoretische woningbehoefte, dus hoeveel mensen zijn er in theorie naar het gebied te krijgen. De Raad wil dat de gemeente uitgaat van, de veel lagere, feitelijke woningbehoefte; het aantal woningen dat daadwerkelijk nodig is.
Volgens Koelewijn betekent het verwerpen van het bestemmingsplan niet dat er definitief niet gebouwd gaat worden in het bypassgebied. De gemeente kan als de bypass er komt, gewoon een nieuw bestemmingsplan aan de raad voorleggen, aangepast aan de dan geldende woningbehoefte. Het is echter nog de vraag of de woningbehoefte in de nabije toekomst zo groot wordt, dat bouwen gerechtvaardigd is.
Voordat er überhaupt over dorp Reeve in een andere vorm gedacht kan worden, moet het ministerie de Raad er eerst van overtuigen dat de hoogwatergeul daadwerkelijk onmisbaar is om de waterveiligheid van Nederland. Dat dat tot nu toe, zelfs met een 'kamer vol onderzoeksrapporten', niet gelukt is, betekent dat het gemeentebestuur spannende tijden tegemoet gaat.
EDIT: Burgemeester Koelewijn reageerde woensdag omdat wethouder Gerrit Jan Veldhoen op dat moment in het buitenland zat.
Gerelateerde artikelen