"De go/no-go discussie. Een lang verwachte discussie. Ook een discussie die al veel eerder gevoerd had moeten worden. Nu is het een discussie die is ingehaald door de tijd en door de reeds uitgevoerde werkzaamheden. Gemeente Belang Kampen heeft meerdere keren gevraagd om deze discussie; voor de gang naar de Raad van State; voor het in gang zetten van de werkzaamheden; voor het sluiten van de bestuursovereenkomst met Zwolle en de provincie. Steeds werd GBK gezien als een 'roepende in de woestijn' en werd door een meerderheid van de Raad gesteld dat 'die discussie nog komt'.
Nu is het echter een non-discussie geworden. Want we kunnen toch niet meer terug? We kunnen nu het opgebrachte zand van de klimaatdijk niet meer gaan afschrapen en er opnieuw weiland van gaan maken. Het terugdraaien van de voorbereidende werkzaamheden voor woningbouw brengt gigantische verliezen voor onze gemeente met zich mee, ruim 38 miljoen euro. Bouwen kost geld (7 miljoen) maar stoppen kost dus nog veel meer geld.
In het verleden is er door een meerderheid in de Raad slecht geluisterd naar de argumenten van een minderheid. Het project moest doorgaan. GBK is bereid om samen met de andere partijen - dus ook de partijen die niet naar GBK hebben willen luisteren- te kijken naar de beste oplossing voor Kampen. Maar ook dat weer niet ten koste van alles!
Ik denk dat elke Kampenaar wel op 'z’n klompen' kan aanvoelen dat uiteindelijk de grond gebruiken voor woningbouw, meer geld zal opleveren dan er weer weiland van maken. Wij zijn al te ver in de fuik gedreven van woninbouw. Maar als het moet zwemmen wij terug! Een groot pijnpunt voor GBK is het feit dat met het consortium De Dijken een overeenkomst is gesloten dat zij 1025 woningen mogen bouwen. Dat betekent dat de komende jaren onze andere aannemers, projectontwikkelaars en particuliere huizenbezitters nagenoeg buiten spel staan, alhoewel de wethouder ons anders wil doen geloven.
Pijnpunt
Een tweede pijnpunt is de overeenkomst die gesloten is met de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Meer dan 10 jaar geleden heeft de gemeente Kampen afspraken gemaakt met deze twee partners om 1100 woningen te bouwen in het gebied Reeve. Daarom heeft de gemeente Kampen zoveel grond aangekocht en zitten wij met een strop van 38 miljoen euro. Nu zeggen Zwolle en de provincie "zoek het maar lekker zelf uit". Die 1100 woningen bij Kampen hebben wij niet meer nodig. Slechts een kleine 250 kunnen we als bijdrage krijgen. De investeringen van Kampen waren echter gericht op die 1100!!
Over deze 2 punten wil GBK het donderdag 30 maart a.s. nog wel even hebben met de wethouder en de andere fracties in de Raad alvorens een beslissing te nemen. Immers afspraak=afspraak! Ook in bestuurdersland!"
Tweeduizendzeventien | dinsdag 28 maart 2017 13:02