De Brug

Maandag, 25 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Tjibbe van Dijk bezig aan zijn laatste kunstje bij KHC

Tjibbe van Dijk bezig aan zijn laatste kunstje bij KHC
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Zeg KHC en je denkt aan Tjibbe van Dijk. Hij is al achttien jaar actief als voorzitter van de voetbalvereniging. Enkele weken geleden maakte Van Dijk tijdens de algemene ledenvergadering van KHC duidelijk dat hij wederom een nieuwe periode ingaat als voorzitter. Wel liet hij stellig weten dat dit zijn laatste kunstje wordt. “Ik ga de komende drie jaar langzaam afbouwen en het pad voor mijn opvolger plaveien.”

KHC is Tjibbe van Dijk veel dank verschuldigd. Hij trad aan als voorzitter toen KHC met de voeten in een moeras stond. De Kamper club zat toen in een zware periode. “Toen ik begon stonden we er niet goed voor. We moesten bezuinigen en dat is gebeurd. We zijn het hele gebouw doorgegaan met energiebesparende maatregelen en hebben de boel opgeknapt. We hebben nu geen hypotheek meer, geen schulden en geen rentelasten. De energierekening is teruggebracht van 26.000 naar 11.000 euro. Ik wist dat we de boel moesten opknappen en verduurzamen. Anders kom je op de koffie, want gas en elektriciteit worden steeds duurder.”

Ondernemer

Na zes termijnen Tjibbe van Dijk is het hele gebouw opgeknapt. De club zit in een rustig vaarwater en speelt al jarenlang in de eerste klasse. Hoe heeft hij het zolang als voorzitter volgehouden? “Ik heb altijd heel veel vertrouwen gekregen van de leden en dat is nog steeds het geval. En vergeet niet de steun van het thuisfront.” Van Dijk is als voorzitter een echte aanpakker, maar hij weet dat dit bijna voor niemand is te evenaren. “Ik ben ondernemer en kan mijn tijd zelf indelen. Dat is de mazzel voor KHC. Maar eigenlijk doe ik teveel: Een deel van de financiën, inkoop en de aansturing van de dagelijkse bezigheden op het sportpark. Daarnaast ben ik ook nog sporthalbeheerder. Ik ga taken afstoten. Daar ga ik handen en voeten aan geven.” Van Dijk gaat de komende twee jaar afbouwen. “En in mijn laatste jaar moet mijn opvolger er zijn. Die ga ik dan inwerken. En als ik stop, ga ik wel wat andere taken op me nemen. En ik blijf beschikbaar voor de nieuwe voorzitter voor feedback. Dat heb ik ooit als een gemis ervaren. Ik werd als voorzitter in het diepe gegooid. Het was in het begin worstelen. Dat wil ik mijn opvolger besparen.”

Geen enveloppen

Onder Van Dijk maakte KHC de overstap van de zondag naar de zaterdag. Daarna groeide het aantal leden gestaag. “Toen ik begon hadden we 270 leden. Nu zijn dat er 450. We hebben genoeg ruimte om naar zo’n zeshonderd leden te groeien. We moeten niet te snel groeien. Als ik de problemen zie bij andere clubs wat betreft de bezetting van elftallen. Dat is niks voor KHC. We zijn een kleine club. Iedereen kent elkaar en gaat op een familiare manier met elkaar om.” En de cultuur van KHC is volgens Van Dijk niet te verenigen met het betalen van spelers. “Het kan niet zo zijn dat vrijwilligers belangeloos tijd steken in KHC en voetballers enveloppen met geld krijgen. Dan ben ik weg als voorzitter. De randvoorwaarden moeten gewoon goed zijn. Kleding, materialen, het veld en trainers moeten goed zijn. Dat is veel belangrijker dan een sfeer kweken waarin goed betaalde spelers na afloop snel met hun tas over de schouders het sportpark verlaten. Daar kweek je geen sfeer mee”, aldus Van Dijk, die nogmaals met klem ontkent dat KHC wel betaalt. “Uit de verenigingspot wordt geen dubbeltje betaald. Dat kan ook helemaal niet als je bedenkt hoeveel we hebben geïnvesteerd in de club. Alles hebben we zelf betaald. Dat is het bewijs! En KHC kan ook helemaal niet meedoen aan het betalen van spelers. Daar is onvoldoende budget voor.”

OZB

Waar nog wel geld voor is, is het betalen van de WOZ-belasting. Maar de verhoging is Van Dijk in het verkeerde keelgat geschoten. “Je praat over een verhoging van 34 procent. Dat is een gigantisch bedrag. Voor een kleine vereniging met een groot gebouw komt dit keihard aan. De gemeente moet oppassen dat ze niet de goedwillende vrijwilligers treffen en vergeet dat elke sportverening een sociaal netwerk heeft. Het verenigingsleven is voor veel mensen enorm belangrijk. Daar moet veel meer naar worden gekeken. In Kampen wordt de OZB-belasting verhoogd, terwijl in andere plaatsen in Nederland deze belasting voor verenigingen wordt afgeschaft. Waarom kan het wel in deze gemeenten en niet in Kampen?”