(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Duurzaamheid staat dit jaar centraal tijdens ’Nederland Leest’. De nationale leescampagne speelt zich voornamelijk af in bibliotheken en zo ook in Kampen. Afgelopen zaterdag organiseerde Bibliotheek Kampen een doe-middag. Verspreid over de hele Stadskazerne konden kinderen en volwassenen aan de slag met het thema. Woensdagavond vertelt een biograaf over Jan Wolkers, van wiens natuurverhalen een bloemlezing is verschenen.
Terwijl in het Ikonenmuseum geknutseld werd met cultuurZIEN aan lampionnen voor Sint Maarten, werd op de bovenste verdieping van de Stadskazerne geknutseld met afgedankt materiaal. Daarvan kon in het ’upcycling atelier’ van Quatre Mains weer nieuw gebruiksmateriaal worden gemaakt.
Op de middelste verdieping ging wethouder Van der Sloot in gesprek met geïnteresseerden over het thema duurzaamheid. Terwijl in café Paatje Lalaloes allerlei lekkers aanbood dat aan duurzaamheid refereerde middels het biologische en ecologische karakter.
In de hal op de begane grond presenteerden zich vier organisaties. Stadshout Kampen is een nieuw initiatief dat circulair gebruik van gekapte Kamper bomen wil stimuleren. Voedselpark ’De groene Brunneper’ bood bezoekers een pruimenboom aan in de vorm van een ter plaatse zelf in een pot te planten pit. Die kan gelijk op met de kinderen tot wasdom komen.
Drie kinderen van de Bijenvereniging vertegenwoordigden enthousiast hun duurzame club. Amy (9) had een wedstrijd gewonnen op het KIK Festival en was zo met de bijen in aanraking gekomen - figuurlijk. Daarbij had ze haar vriendinnetje Sanne (12) meegenomen. Ook Kayke (12) helpt volop mee.
Voorzitter Patrick van Sermondt drukt zijn enthousiasme over bijen op een volwassen manier uit: ”Op mijn werk kunnen ze een voorbeeld nemen aan bijenvolken als ze praten over zelfsturende teams!”
Blom over Wolkers
De grootse bibliotheekcampagne Nederland Leest werd voor het eerst in 2006 georganiseerd. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar één thema. Wel is de geschenkbundel Winterbloei samengesteld en verkrijgbaar bij bibliotheken met natuurverhalen en niet eerder gepubliceerd werk van Jan Wolkers.
Op diens geboortegrond in Oegstgeest werd de landelijke leescampagne afgetrapt. Onno Blom (De Bezige Bij) en Ronald Giphart (ambassadeur Nederland Leest) ontvingen het eerste exemplaar van Winterbloei. Dat bevat ook columns van Aaf Brandt Corstius (Meulenhoff), die één van de laatste interviews met Wolkers had voor zijn dood.
Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de meest bekende roman van Jan Wolkers verscheen. Turks fruit deed veel stof opwaaien maar wie door de erotische scenes heen kan kijken (ook in de verfilming), ziet een aangrijpend liefdesverhaal.
Winterbloei is samengesteld door Wolkers’ biograaf Onno Blom die woensdagavond 13 november naar Kampen komt. Van 20u00 tot uiterlijk 22u00 (inclusief pauze) verzorgt hij een literaire avond in de Van Mulkenzaal op de tweede verdieping. De toegang bedraagt €5 voor biebleden en €7,50 voor niet-leden.
In 2007 begon Blom met het werken aan een biografie van Jan Wolkers die hemzelf in dat laatste jaar van zijn leven min of meer als zijn toekomstige biograaf had aangesteld.