De Brug

Woensdag, 27 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

De Groene Brunneper biedt nu ook zwerfboeken voor de jeugd

De Groene Brunneper biedt nu ook zwerfboeken voor de jeugd
Jeugdburgemeester en ridder poseren in de Zwerfboekenkast
Foto: Maarten van Gemert
Redactie: Maarten van Gemert


(door Maarten van Gemert)
BRUNNEPE – Her en der in Nederland en daarbuiten verrijzen zwerfboekenstations. Kampen kent er minimaal twaalf. In Brunnepe kwam de eerste bij de Koningin Emmaschool. In het Brunneper Voedselpark opende de jeugdburgemeester vorige week een zwerfboekenkast gericht op kinderen. Deze week wordt er in wijkcentrum Reijersdam een complete leeshoek geopend.

Zwerfboekenstations staan op openbare plaatsen en in openbare gebouwen. Iedereen mag daar kosteloos boeken uitzoeken om te lezen. Eventueel mogen mensen ze houden maar het idee is eigenlijk om ze weer terug te leggen. Dat mag bij een ander station en zo kunnen boeken gaan zwerven. Feitelijk worden ze dan gedeeld en dat sluit precies aan op een achterliggende filosofie van De Groene Brunneper.

Hergebruikte telefooncel
Als coördinator internationalisering bij het Deltion College kwam Herman Zwakenberg in Berlijn op het idee om oude telefooncellen in te zetten als zwerfboekenkast. Robert de Reu, beheerder van het Voedselpark in Brunnepe, was meteen enthousiast. Tamara Pietersz verleende namens de gemeente als wijkverbindster alle medewerking, zoals ook woningcorporatie DeltaWonen en Bibliotheek Kampen.
Technische studenten van het Deltion College bouwden de telefooncel om tot boekenstation. Grafische studenten schilderden de cel en gaven het een nieuw en kleurrijk uiterlijk. Met het hergebruik wordt de circulaire economie bevordert zoals feitelijk ook voor de boeken geldt. Inwoners, toeristen en passanten kunnen oude of gelezen boeken in de kast achterlaten.
Die boeken krijgen daarmee een volgend leven. Dat geldt ook voor de afgeschreven (en dankzij een gift van de Rotary ook nieuwe) boeken die de bibliotheek beschikbaar stelt.


Voedselparkbeheerder Robert de Reu heette iedereen welkom (foto: Maarten van Gemert)

Ridder Dolf
Het eerste doel van een zwerfboekenstation blijft natuurlijk het bevorderen van lezen. En, in beleidstermen gesproken, het terugbrengen van laaggeletterdheid. Bovendien is lezen ”gewoon leuk”, volgens jeugdburgemeester Franco Koelewijn die de officiële opening verrichtte. Ridder Dolf onderstreepte dat. Zelf had hij pas laat leren lezen, vertelde hij, en dat vindt hij jammer.
De prominente gast doneerde zijn eerste album van tien jaar geleden aan de zwerfboekenkast. Hij werd vergezeld door één van zijn nichtjes, pardon, jonkvrouwen. Voor zijn inmiddels drie verschenen albums warmde hij de kinderen op door het vertellen van een spannend verhaal, waar een ridder natuurlijk vol van zit.

Bibliotheek Kampen
Namens Bibliotheek Kampen coördineert Irma Hollander de zwerfboekenstations in Kampen, voor zover ze geregistreerd zijn. Mensen kunnen zelf een station oprichten en die aanmelden. Een landelijke stichting, die het coördineert, geeft kosteloos stickers uit voor de zwerfboeken met een code waarmee de (zwerf)boeken gevolgd kunnen worden.
De boeken kunnen gaan zwerven door heel Kampen, door heel Nederland en misschien wel door heel Europa. Als in de oude Hanzetijd. Met als startpunt De Groene Brunneper.


Volop boeken te geef en te leen in het nieuwe Zwerfboekenstation in De Groene Brunneper (foto: Maarten van Gemert)