De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Trots op het familiebedrijf

Trots op het familiebedrijf
Foto: HermanIJssel
Redactie: Nick de Vries

Drukke tijden voor ondernemend Nederland! Is het niet dat alle zeilen bijgezet moeten worden om te overleven dan wel om de bedrijfsvoering aan te passen aan de ‘nieuwe’ omstandigheden.

Ondanks deze ‘uitdagende’ omstandigheden is het toch wel mooi om familiebedrijven dit keer wat extra aandacht te geven. Met een aandeel van ruim 275.000 familiebedrijven is dat ongeveer 70% van het totaal aantal bedrijven dat met meer dan 1 persoon actief is in Nederland. En dat aantal groeit nog steeds! Iets om trots op te zijn! Hoe uniek is het om te constateren dat ook nu tijdens deze zogenaamde intelligente lockdown, de bedrijven met lange termijn visie met gezond boerenverstand hoogtij vieren.

Het idee dat familiebedrijven saai, suf en onprofessioneel zijn is toch wel achterhaald. Nu is bijna iedereen ervan overtuigd dat de familiebedrijven de hoeksteen van de economie zijn. De reden? Het draait om verantwoordelijkheid nemen en de lijnen kort houden. Ook het maatschappelijk verantwoord ondernemen is net zo vanzelfsprekend als het ondersteunen van de lokale verenigingen en evenementen.

Toch komt het succes van familiebedrijven niet zonder uitdagingen. Zeer bekend zijn de emoties verbonden aan de opvolging in leiding en de overdracht van eigendom, maar ook de mogelijkheid tot conflicten binnen de familie. Vaak te herleiden naar communicatie en verwachtingen. Ondanks dat er toch verschillende regelingen zijn bij overdrachten, zoals de regeling vrijstelling overdrachtsbelasting, bedrijfsoverdracht in familiesfeer en de regelingen doorschuiving stakingswinst en de bedrijfsopvolgingsregeling voor de erf- en schenkbelasting, komen we toch de nodige zorg en frustratie tegen. Om een goed overzicht te krijgen in dit soort zaken is het meest eenvoudige om uw accountant of adviseur in te schakelen. Zij hebben regelmatig te maken met deze materies. Dat houdt het ondernemen leuk en positief.

Henk-Wim van den Berg

Register Makelaar Taxateur

Berg Makelaardij • info@bergmakelaardij.nl