De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’

Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’Ondernemers VOC Kampen netwerken op gepaste afstand bij ‘De Veerman’
Redactie: Nick de Vries
(Door Alex de Jong @ Attest Communicatie)

REGIO - Diverse bijeenkomsten en uitjes werden afgelast, maar dinsdag 1 en donderdag 3 september kwam het er dan toch eindelijk van: de ondernemers verenigd in VOC Kampen troffen elkaar - op gepaste afstand - op De Veerman van Kampen. ‘Het werd wel weer eens tijd om elkaar te treffen’, was de algemene teneur.

Dinsdag verliet het schip voor ‘een rondje Kattegat’ met circa 48 gasten de kade; donderdag stapten 22 gasten aan boord. Geluk voor de 48 van het eerste tochtje: zij konden genieten van een mooie nazomerse dag.

‘Op geld belust’

Voor menigeen was het een aangenaam weerzien van bekenden. Voor sommige ondernemers was het, zo lieten zij zich ontvallen, zelfs de eerste netwerkbijeenkomst ‘na corona’ die ze weer bezochten. Hoewel nagenoeg niemand aangaf zelf bang te zijn geweest voor het virus. ‘We doen het voor de anderen, hè? Je wilt tenslotte niet de dood van iemand anders op je geweten hebben, toch?’

Corona; het was natuurlijk bij de ondernemers hét onderwerp van gesprek. Hoe had een ieder deze tijd beleefd, hoe zijn ze het doorgekomen, en: hebben ze gebruik gemaakt van de regelingen die de overheid in het leven had geroepen? Zoals gebruikelijk waren de gesprekken luidruchtig, werd er druk ‘geroddeld’ over wie er ‘altijd op geld belust’ flink veel uit de ruif van de NOW-regeling had geplukt en wie op eigen kracht de lockdown en de economische dip was doorgekomen. Niets menselijks is de ondernemer vreemd, tenslotte.

Nieuwe arrangementen

Duidelijk werd ook dat lang niet iedereen door de coronacrisis fikse kleerscheuren heeft opgelopen. Sommige (kleine) ondernemers hadden het zelfs drukker dan voorheen. Al was iedereen het erover eens dat de horeca en de evenementenorganisatoren (‘oh en vergeet de cultuur niet’) het ongekend zwaar hebben (gehad). Het verklaarde ook waarom voorzitter Chris Wiekeraad in zijn praatje extra benadrukte blij te zijn om dit feestje weer ‘als vanouds’ op De Veerman van Kampen te kunnen houden. Eerder moesten uitjes worden gecanceld omdat de wereld nu eenmaal volgens nieuwe regels moet leven. Uiterst vervelend voor de exploitanten van De Veerman, die hierdoor veel omzet zagen verdampen. Daar konden zelfs de bloedhete weken van de afgelopen zomer niet veel meer aan veranderen. ‘Al hebben we dit jaar wel leuk kunnen experimenteren met nieuwe arrangementen’, zo lieten Martine Tromp en Gerrit Visser, de twee uitbaters van De Veerman van Kampen zich ontvallen. Met creativiteit hebben de twee ondernemers getracht om de pijn te verzachten en introduceerden zij onder meer de Sunset Cruises; tochten die zeer in de smaak vielen. ‘Als het volgend jaar allemaal weer redelijk normaal kan worden, dan verwacht ik veel van onze nieuwe arrangementen’, aldus kapitein Visser. Aan de ondernemers verenigd in de VOC Kampen zal het niet liggen. ‘Er is een hoge opkomst’, aldus voorzitter Chris. ‘We hebben blijkbaar allemaal weer heel erg de behoefte om elkaar te zien.’

Zijn opmerking, eerder deze avond, ‘alles mag op deze avond, we hebben geen muntjes, dus neem wat je wilt’, was niet aan dovemans oren besteed. ‘We hebben natuurlijk, doordat we dit jaar nog nauwelijks iets hebben kunnen organiseren, budget genoeg’, zo verzekerde hij de ondernemers. Je zou denken: dan gaat de beer los, maar dat viel enorm mee. We hebben hier tenslotte wel te maken met netwerkende ondernemers en die laten graag hun goede kant zien. Kortom: ik trof dit jaar op het achterdek geen luidruchtige ‘bierdrinkende (en te dicht bij elkaar zittende) maatjes’. Wel ondernemers die zich, na een heerlijk buffet, ook de toetjes bijzonder lekker lieten smaken. Wie, zoals ik, met een volle maag, lekkere drankjes en diverse leuke gesprekken van boord gaat, die wil eigenlijk maar één ding weten: volgende week weer?! De Veerman kan tenslotte nog wel wat omzet gebruiken.

NOOT Fotograaf: "Aan alle gefotografeerden is gevraagd 1,5 meter afstand te houden. Op sommige foto’s lijkt de afstand wellicht minder, maar in die gevallen heeft dat te maken met de hoek van de camera.”