KAMPEN – Baby- en Kinderspeciaalzaak De Kleine is een van de bekendste familiebedrijven van Kampen. Het bedrijf werd in 1935 opgericht door Albert de Kleine en in de jaren ‘60 overgedragen aan zoon Wim. Tegenwoordig is het familiebedrijf in handen van de derde generatie. Ab-Wim is met de winkel aan de Oudestraat op weg naar ‘100 jaar De Kleine’. “Onze naam is door drie generaties heen een begrip geworden.”
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug tot 1935. Albert de Kleine startte op 23-jarige leeftijd zijn eigen onderneming aan Oudestraat 169, ter hoogte van Automatiek Janssen. De Kleine werkte aanvankelijk als reparateur van lederwaren. “Hij maakte onder andere tassen, markiezen, beenkappen voor soldaten en zadels. Het heeft hem de bijnaam ‘Ab de Zadelmaker’ in Kampen opgeleverd”, vertelt Wim de Kleine.
In 1940 trouwde Albert met Johanna de Munnik. Het echtpaar verhuisde naar Oudestraat 157; de locatie waar het familiebedrijf tot op de dag van vandaag gevestigd is. Op de nieuwe stek veranderde de ambachtsman in een handelaar. De verkoop van lederwaren nam gaandeweg de plaats in van de reparatiewerkzaamheden. Ook zag De Kleine brood in de handel met kinderwagens. “In de oorlog werd mijn vader steeds vaker benaderd voor het repareren van kinderwagens. Hij zag een gat in de markt en is ze toen zelf gaan verkopen.” Door de schaarste maakten fabrieken toentertijd bakken van karton. “Als het regende, liep de verf er vanaf”, lacht Wim. “Maar de mensen waren er blij mee, want het was toch iets.”
Wim de Kleine werd in 1944 als oudste zoon van het gezin geboren. Toen hij 7 jaar oud was, werd het familiebedrijf een stukje groter. “Oorspronkelijk bestond ons pand uit Oudestraat 157 en Oudestraat 157-1. Je kon door een toog van de ene naar de andere winkel lopen. Mijn vader heeft 157-1 eerst verhuurd aan een kapper. In 1951 gingen de zaken zo goed dat hij dit gedeelte van het pand ook nodig had voor zijn eigen werkzaamheden.” De voormalige kapperszaak werd omgebouwd tot lederwarenwinkel. “Mijn moeder stond daar achter de toonbank, maar ze deed daarnaast het huishouden. Ze was veel aan het schoonmaken, want de winkel moest er altijd piekfijn uitzien”, aldus Wim.
Aan het einde van de jaren ’50 besloten Albert en Johanna hun bedrijf te specialiseren. Ab-Wim de Kleine vertelt: “Opa vond dat hij moest kiezen tussen het een en het ander. Hij maakte de omslag naar baby- en kinderkleding, waar hij officieel in 1961 mee begonnen is. Dit paste goed bij het assortiment kinderwagens, dat toen aangevuld werd met boxen, wiegen, kinderstoelen en andere meubeltjes.” Van de lederwaren werd voorgoed afscheid genomen.
De tweede generatie
In 1969 nam Wim de Kleine op 25-jarige leeftijd het familiebedrijf van zijn ouders over. Hij startte voortvarend door in 1971 de hele winkel grondig te verbouwen. “De tussenmuur tussen nummer 157 en 157-1 is eruit gehaald, zodat er één groot geheel ontstond. Ook zijn de verschillende verdiepingen in de winkel toen gerealiseerd”, vertelt Wim.
Volgens Wim was de winkel door de verbouwing niet alleen groter geworden, maar ook ‘onherkenbaar veranderd’. Het familiebedrijf was een luxe zaak in de binnenstad geworden. “We hadden tot aan het eind van de jaren ’70 bijvoorbeeld een mooie koffiebar, waar klanten een kop koffie konden krijgen en een sigaret konden roken. Dat kon toen allemaal nog, ook in een winkel met baby- en kinderkleding”, lacht Wim. De klanten hadden echter moeite met de luxueuze uitstraling van de winkel. Ab-Wim: “Er ontstond drempelvrees bij de klanten; het was niet meer herkenbaar voor hen. Mijn vader heeft daarom opnieuw aanpassingen gedaan om weer meer loop in de winkel te krijgen. Hij was zijn tijd te ver vooruit.”
Oprichter Albert de Kleine overleed in 1993, op 80-jarige leeftijd. Het familiebedrijf was toen nog handen van zoon Wim, maar de derde generatie diende zich langzamerhand aan. Er kwam meer verantwoordelijkheid op de schouders van Ab-Wim te liggen toen zijn vader in 1999 ernstig ziek werd. “Hij moest noodgedwongen een stap terug doen”, zegt Ab-Wim. “Mijn moeder heeft de winkel in die moeilijke periode draaiende gehouden, samen met het personeel. Zelf ben ik in de weekenden in onze winkel gaan werken.”
De derde generatie
Toen Ab-Wim in 2002 afgestudeerd was, ging hij in eerste instantie doordeweeks aan de slag als vertegenwoordiger in schoonmaakartikelen. In de weekenden was hij nog steeds in het familiebedrijf te vinden. In 2006 kwam hij volledig in de baby- en kinderspeciaalzaak werken. Ab-Wim: “Mijn moeder heeft tot een paar jaar geleden nog vijf dagen in de week gewerkt; ze was hier altijd. Ze is het daarna rustiger aan gaan doen.” Waar zijn moeder en oma actief waren in het familiebedrijf, werkt de vrouw van Ab-Wim niet in de zaak. “Zij heeft haar baan in het ziekenhuis. Maar ik doe het zeker niet alleen, want ik word gelukkig bijgestaan door Annemieke, Helma en Jeanet. We vormen samen een fantastisch team.”
Ab-Wim is het familiebedrijf verder gaan professionaliseren. “Bijvoorbeeld met een geautomatiseerd kassasysteem en een webshop. De webshop hebben wij inmiddels niet meer. Het was zo onpersoonlijk, daar werd ik niet gelukkig van.” Waar hij wel veel plezier aan beleefd, is babykledinglijn ‘Klein’, die hij zelf opgezet heeft in 2017. “Het is echt uit passie ontstaan. Ik vind het fijn om onderweg te zijn, klanten te ontmoeten en nieuwe ideeën te ontwikkelen; het vertegenwoordigersbloed zit er nog steeds in. Onze eigen babykledinglijn verkopen wij niet alleen in onze eigen winkel, maar ook aan andere zaken. Het loopt heel goed.”
Ab-Wim geeft aan altijd de steun van zijn ouders te hebben gevoeld bij de keuzes die hij gemaakt heeft binnen het familiebedrijf. “Zij hebben mij altijd gestimuleerd om dingen te veranderen. Ik ben gestopt met kinderwagens en meubels, omdat de verkoop van die artikelen terugliep. Natuurlijk is het spannend om er afscheid van te nemen, omdat kinderwagens en meubels indertijd voor een groot gedeelte van de omzet van mijn ouders zorgden. Maar ik heb er vertrouwen in dat ik de goede keuze maak. Ondernemen is nieuwe kansen zien en die kansen benutten. De buggy’s en wiegjes blijven, maar wij willen daarnaast ons assortiment verder uitbreiden met onder andere houten speelgoed. Dat past goed bij onze doelgroep.”
Baby- en Kinderspeciaalzaak De Kleine bestaat inmiddels 85 jaar. “We hebben nog steeds een drukke winkel, ook in de coronacrisis. Dat komt omdat wij door de jaren heen een grote vaste klantenkring hebben opgebouwd, die ook in deze tijd graag blijft komen. Onze naam is door drie generaties heen een begrip geworden. De Kleine en Kampen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, stelt Ab-Wim.
Ab-Wim wil graag dat de winkel zo goed blijft lopen als dat nu het geval is. “Dat kan ook, want baby’s blijven geboren worden en kinderen blijven groeien. Maar om te blijven bestaan, moeten wij ons wel continu blijven aanpassen. Als ik hier nog dezelfde kinderwagens verkocht als mijn opa deed, dan was er iets niet goed. Mijn oma zei altijd: “We mutten veuruut”. Die gedachte zit heel diep in mij. Je kunt vast blijven zitten in het verleden, maar het is belangrijker om na te denken over de toekomst en wat daarbij past. Als we dat blijven doen, heb ik er alle vertrouwen in dat ons familiebedrijf 100 jaar kan worden.”