De Brug

Donderdag, 21 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Column economiewethouder: Standbeeld

Column economiewethouder: Standbeeld
Foto: Tennekes.
Redactie: Nick de Vries

‘Pappa, ben je nog aan het werk?’ Het is tegen half zes ’s middags en mijn oudste zoon (4 jaar) doet de deur open van mijn werkkamer. Ik had ‘m al naar boven horen sluipen. Hij weet dat hij niet mag storen als mijn vrouw en ik aan het werk zijn, maar kon zich niet langer beheersen. ‘Ja jongen’, antwoord ik, ‘maar het is nu mooi geweest. Pappa gaat later wel weer verder.’ Terwijl wij samen de trap af lopen zegt hij: ‘Wil je dan met mij een filmpje kijken…?’

Online vergaderen

Voor veel mensen zal deze scène bekend voorkomen. De afgelopen maanden hebben velen van ons thuis gewerkt, al dan niet in combinatie met de zorg voor kinderen. Dit gold ook voor mij. De dagen waren veelal hetzelfde: zowel ’s avonds als overdag deed ik weinig anders dan online vergaderen. Gemiddeld een keer per week ging ik naar het stadhuis voor een overleg. Vaak met een ondernemer die het toch belangrijk vond ‘elkaar even in de ogen te kijken’. Toch was er veel meer tijd om aandacht aan mijn gezin te geven: tijdens het ontbijt, bij het avondeten of gewoon even tussen de bedrijven door. In die zin was het voor ons gezin een waardevolle periode.

Bevoorrecht

Na verloop van tijd drong tot mij door hoe bevoorrecht ik daarmee was. Bij de overheid, maar ook in de dienstensector is het relatief eenvoudig om thuis te werken. Hoe meer je moet vergaderen, e-mailen en schrijven, hoe minder het uitmaakt wáár je dat allemaal doet. In de afgelopen maanden was al wel duidelijk dat dit in de zorg of andere contactberoepen heel anders is. Onderbelicht bleef echter dat een belangrijk deel van onze familiebedrijven - en überhaupt de bouw, agrarische sector en industrie - ‘gewoon’ doordraaide. ‘Thuiswerken is daar alleen een optie als je van plan bent failliet te gaan’, vertelde een ondernemer mij.

Standbeeld

De laatste weken raast er een beeldenstorm over de wereld. Op allerlei plekken worden standbeelden omver gehaald of beklad. Over de zin en onzin daarvan schrijf ik graag een andere keer. Maar nu wil ik graag een standbeeld oprichten voor al die bedrijven die de afgelopen maanden ‘gewoon’ doorgingen: een bedrijfsloods neerzetten kun je immers niet vanuit huis en een loodgieter kan moeilijk via MS Teams de lekkage in de keuken verhelpen. De paprika’s moesten gewoon geplukt, de koeien gemolken en de Albert Heijn bevoorraad, corona of geen corona. Vaak is het een onderneming op zich om al dit werk te doen binnen de nieuwe protocollen. Maar wil je borgen dat jouw klanten tevreden blijven, de opdrachten doorgaan en jouw medewerkers een baan houden, dan is er geen keuze. Tegen al die ondernemers zeg ik: Dank jullie wel. Ik ben onder de indruk van jullie creativiteit, ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Jullie verdienen een standbeeld!

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken

g.meijering@kampen.nl