De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

‘Ondernemen doe je zo’

‘Ondernemen doe je zo’
Redactie: Nick de Vries

“Ondernemer zijn kun je leren. Ondernemen moet je in je hebben. Ondernemen, dat doe je toch gewoon zo even? Ondernemen? Nee, dat is iets voor een ander..”

Vijf jaar geleden kreeg ik de kans om het bedrijf Van der Weerd Elektrotechniek over te nemen. Op papier een makkie: gewoon de computer aanzetten, koffie voor de jongens, de klussen toewijzen en weer verder met ondernemen. Wat na vijf jaar earn-in, earn-out moest worden, werd zelfs teruggebracht tot twee jaar aangezien duidelijk werd dat de oud eigenaar er eerder afstand van kon doen: ‘’Henk redt zich wel”, want er kwam geen vraag meer op de oud-eigenaar af.

Het bleek echter niet altijd zo gemakkelijk te zijn als het papier mij schetste. Een collega met een burn-out, tekort aan personeel, dure uitzendkrachten die niet goed functioneerden, fouten maken, werkgelegenheid en niet te vergeten covid-19. Iets was een pakweg ondernemer ook jaarlijks of zelfs dagelijks voor de voeten gegooid krijgt.

Maar wat is dan ondernemen? Je hoofd boven water houden, iedereen met plezier naar zijn werk laten gaan, een leuke sfeer creëren. Is dat ondernemen? Ik zie ondernemen als het hebben van een heel veelzijdige baan. Iets waarvan je denkt controle over te hebben kan een dag later totaal weer anders zijn. Je werkt immers met mensen en mensen/klanten/collega’s zijn nu eenmaal veranderlijk. Waar een stukje techniek heel strak en direct kan zijn (een stukje techniek werkt wel of het werkt niet, je past wat zaken aan, software, hardware en je hebt het voor elkaar), daar maken mensen het juist interessant of juist erg uitdagend. Want hoe ga je bijvoorbeeld om met goede klanten die wegens Covid-19 uitstel van betalingen aanvragen, omdat ze zelf het niet rond kunnen breien, terwijl jij ook je eigen business hebt?

Ondernemen is keuzes maken op topsport niveau. Je hebt vrijheid, maar maakt daarnaast gemakkelijk 50-60 uur per week. Voor mij is ondernemen bij jezelf blijven, fouten maken en daarvan leren, uitdagingen aangaan en vooral een dosis positieve energie. Het is ook gewoon doen: ‘ondernemen doe je zo’. Of is ondernemen misschien toch niet voor iedereen zomaar te doen? Soms even de stofzuiger pakken en de knop op nul zetten is toch ook even heerlijk…

Henk Teekman

www.vanderweerdelektrotechniek.nl