(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De Koning Abelsingel in de nieuwe Hanzewijk wordt aanstaande zaterdag één groot kunstproject. Het merendeel van de huizen krijgt dan schilderingen achter het raam op initiatief van, en gemaakt door, twee straatbewoners. Alioune Diagne en Maaike Cotterink dienden het idee in bij het coronacultuursnelloket en kregen snel groen licht. Voor de kinderen wordt er een speurtocht aan gekoppeld – waar stiekem de grote mensen ook aan mee mogen doen.
Raamwerk
Alioune en Maaike liepen al langer rond met de wens om iets te doen met en voor de buurt. Zoals in Senegal iedereen in een dorp elkaar kent, zo mist Alioune dat hier een beetje. Drie jaar geleden kwam hij naar Nederland toen hij trouwde met Maaike en ze besloten in Nederland samen verder te gaan.
Tijdens het coronavacuüm werkten ze hun idee uit dat de naam Raamwerk kreeg. Allereerst vroegen ze alle mensen in de straat wat hun troost had geboden in de coronacrisis. Daarna was de vraag hoe ze de toekomst zien en of ze hun keukenraam ter beschikking wilden stellen voor een kunstwerk.
Alioune (alias Lune) ging broeden op de antwoorden en de beelden die hij kreeg bij woorden en zinnen. De kunstenaar vertaalde dat vervolgens in een schilderwerk op behangpapier. Dat heeft geresulteerd in 25 raamwerken, zoveel huishoudens als er mee doen van de 35 huizen aan de Koning Abelstraat.
Snelloket
In mei opende gemeente Kampen een digitaal snelloket voor culturele initiatieven in coronatijd. In samenwerking met de Beeldende Kunstcommissie en Quintus stimuleert het snelloket kunst- en cultuurprojecten die inhaken op de actualiteit van de coronacrisis. Daar haakten Alioune en Maaike op hun beurt op in.
Cultuurwethoudster Irma van der Sloot hoopt "met dit laagdrempelige loket de culturele sector een positief duwtje in de rug te geven in deze lastige tijd". De gemeente zei in mei dat "veel kunstenaars hun opdrachten kwijtgeraakt zijn" en inderdaad heeft Lune bijvoorbeeld een biënnale in Senegal misgelopen.
Naast de zolder in zijn huis heeft Lune een werkplek in de Stadsgehoorzaal. De beeldend kunstenaar, die regelmatig in Den Haag exposeert, is ook choreograaf en danser en geeft dansworkshops bij Quintus. In de Stadsgehoorzaal geeft hij jaarlijks een solovoorstelling. Samen met Maaike waardeert hij het snelloket waar het niet draait om bonnetjes maar om resultaat met als kernwoorden corona, troost, verbeelding en verbinding.
Lune legt de laatste hand aan de raamwerken (foto: Maarten van Gemert)
Hanzewijk
Met het project Raamwerk leggen Alioune en Maaike verbinding, verbeelding en troost in hun relatief nieuwe straat. Zij wonen nu drie jaar aan de Koning Abelsingel in de Hanzewijk die de jaren daarvoor volledig opnieuw gebouwd is. Maaike was gewezen op de wijk in Kampen waar haar ouders vanuit Zwolle heen waren verhuisd.
De consultante voor goede doelen vertrok destijds na de middelbare school voor een jaar naar Senegal en besloot er opnieuw heen te gaan na haar studie in Nijmegen. In 2007, bij een groot theaterproject in Senegal, leerde Maaike (39) Alioune (38) kennen en na een vervulde kinderwens kozen ze voor Nederland.
Als hun project aanslaat in de Hanzewijk, hopen ze op een jaarlijks vervolg met eventueel een ander thema en eventueel ook in andere wijken. Hun initiatief sluit ook naadloos aan op ’Buurt aan Zet’. Eerst is de Koning Abelsingel aan zet.
Zaterdagmiddag om drie uur opent Van der Sloot de expositie en start er een speurtocht voor kinderen. Iedereen kan komen kijken naar de raamwerken en menige buurtbewoner verlegt wellicht zijn of haar buurtommetje om de raamwerken te bewonderen.
De nieuwbouw kent voor het kunstproject één klein nadeel. De aannemer had toentertijd voor het hoge, grote keukenraam op de begane grond moeten kiezen voor ontspiegeld glas.