(door Maarten van Gemert)
GRAFHORST – De Nationale Voorleesdagen zijn woensdag 22 januari begonnen met het Nationaal Voorleesontbijt. Tal van Bekende Nederlanders gingen voorlezen op scholen. Als Bekende Kampenaar kwam burgemeester Koelewijn voorlezen op School met de Bijbel ’Het Visnet’ in Grafhorst. Levendig, interactief en zonder mopperen las hij het verhaal over de eend die wel stevig moppert.
Moppereend
In het zeventiende achtereenvolgende jaar van de Nationale Voorleesdagen is ’Moppereend’ verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens en uitgegeven door Lemniscaat, biedt het boek ”voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel” aldus de jury.
Dat bewees Koelewijn. Na welkom en gebed, nam hij plaats op de sjieke, versierde bureaustoel en las vol passie het verhaal voor van Moppereend. Deze gaat in het prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. Het donderwolkje boven Moppereend wordt een ’megantische’ zwarte wolk die losbarst in regen.
De regenboog, die dan ontstaat, komt ook voor in de Bijbel maar waar? Zo betrok Koelewijn de kinderen erbij naast het weergeven van de vele dierenpraat. Twee kinderen hebben thuis ook een schildpad waarop Koelewijn concludeerde dat ”alle dieren er zijn in Grafhorst”. Aan de geit haalde hij eigen jeugdherinneringen op.
Een dag later kwam Annet van der Veen (Quintus) naar Het Visnet. Met muziekinstrumenten en andere geluidsmakers beeldde ze samen met de leerlingen het verhaal van Moppereend uit, bijna nog interactiever dan de burgervader een dag eerder.
Annet van der Veen beeldt Moppereend muzikaal uit (foto: Maarten van Gemert)
Videoreportage
Zoals ook andere scholen in Kampen, hecht Het Visnet grote waarde aan voorlezen. De School met de Bijbel sluit daarmee aan op de drijfveer achter het project van Stichting Lezen dat georganiseerd wordt door Stichting CPNB. Voorleescoördinatoren Corine van der Hoek en Herma Driessen nodigen om het jaar een Bekende Kampenaar uit om voor te lezen aan de groepen 1 en 2, waarna er samen ontbeten wordt.
Voor peuters en kleuters is het soms nog lastig om zich te verplaatsen in een ander. Voorlezen lijkt kinderen te helpen om deze cognitieve vaardigheid c.q. verbeeldingskracht te ontwikkelen. Ook leert het kind te luisteren, te concentreren en het draagt bij aan de taalontwikkeling. Bovenal is het leuk en dat bewees Koelewijn.
Na het voorlezen sprak Corine met burgemeester Koelewijn voor de camera van Kamper Nieuws. Bort Koelewijn leek met het voorlezen zijn roeping gemist te hebben terwijl de School met de Bijbel in Grafhorst op zoek is naar een nieuwe directeur. Gekscherend werd Koelewijn daarom een carrièrewissel gesuggereerd. De burgemeester is tenslotte al meester.
Corine interviewt voor KN burgemeester na voorlezen (foto: Maarten van Gemert)