De Brug

Zaterdag, 23 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Sportclubs in coronatijd: Deel 2: Kanovereniging Skonenvaarder

Sportclubs in coronatijd: Deel 2: Kanovereniging Skonenvaarder
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen.

Het is bewolkt, maar er is ook ruimte voor de zon op de voorlaatste zaterdag in mei. Een prachtige dag om te kanoën. Normaal gesproken zou het druk zijn bij de prachtig gelegen accommodatie van KV Skonenvaarder aan het Drontermeer. Maar dit keer is het anders. Enkele kanoërs pakken de kano om even te gaan varen, maar daar blijft het bij.

Warme douche

Het coronavirus laat ook bij Skonenvaarder z’n sporen na. In het begin van de crisis was er vooral veel discussie over de douche. Open houden of sluiten? Het bestuur koos de eerste optie. Wanneer iemand omslaat met een kano in het koude water is het zeer verstandig om deze persoon snel onder een warme douche te zetten om onderkoeling tegen te gaan. “Daarom hebben we de douche niet dicht gedaan. Dan krijg je wel scheve gezichten dat je je als vereniging niet aan de wet houdt, maar het was een noodgeval. Je kiest voor veiligheid. Niet douchen betekent ook niet kanoën. Dan ontneem je iedereen de kans om een individuele sport te beoefenen. Nu is het water in het Drontermeer warm genoeg en is de douche dicht”, zegt penningmeester Gert-Jan van der Gulik.

Geen activiteiten

Evenementen zijn niet toegestaan en dat treft de kanovereniging in het hart. “Op 6 en 7 juni zouden we de Hanzeregatta organiseren. Gaat niet door.” En eerder ging er ook al een streep door de Kamper Kano Kampeer Klassieker, een vierdaagse kano trektocht met een lengte van 100 kilometer, van Kampen naar de Weerribben en weer terug. “Twee evenementen die niet doorgaan. Dat kost ons klauwen met geld. Een derde van alle inkomsten in de kantine halen we binnen tijdens de Hanzeregatta. Dat is tien procent van onze jaaropbrengsten. Een goede Regatta maakt het verschil tussen een positief of negatief jaar. Dit hakt er echt in”, aldus Van der Gulik.

Daarnaast kunnen ook scholen momenteel niet terecht bij Skonenvaarder. “Het Almere College kwam bijvoorbeeld zes middagen bij ons kanoën. Dat kan nu niet en daarmee lopen we serieus geld mis. Daarnaast vervalt de mogelijkheid om de kanosport te promoten.” Everard Bos (wedstrijdcommissie) noemt nog een nadeel in coronatijd. “Het is nu lastig om leden te werven. Normaal gesproken hebben we een scholencompetitie, maar die is geschrapt. Daardoor hebben we dit jaar geen goede ledenwerving, terwijl dat eigenlijk wel moet. We hebben aanwas van onderaf nodig.”

Los zand

In coronatijd is het behelpen voor de leden van Skonenvaarder. Geen wedstrijden en de kantine op slot. “De vereniging wordt zo wel een beetje los zand”, zegt Bos. “Sommige leden heb ik al sinds februari niet meer gezien, terwijl ze hier eerder vaak kwamen”, vervolgt Van der Gulik. “Ze zijn nu hun ritme kwijt. De club is een deel van hun leven, maar ze durven niet meer te komen.”

Voor de actieve kanoërs is het er ook niet leuker op geworden. “Je kunt nog wel trainen, maar waarvoor? Een jaar wordt weggegooid. Wat blijft er nog over?” Van der Gulik is even stil. “Genieten van deze mooie plek en het mooie weer. Af en toe met de kano erop uit gaan. Niet georganiseerd, maar individueel. Kanoën is laagdrempelig en brengt je terug in de natuur. En je kunt gemakkelijk 1,5 meter afstand houden. Dat past wel in deze tijd. Dat biedt ook kansen. We hebben hier kano’s liggen.”