KAMPEN - Wie aan judo in Kampen denkt, komt al snel uit bij Jetze van Dijk. Via zijn budostichting leerden veel kinderen de kneepjes van de judosport, maar de jaren gaan tellen bij Van Dijk. Daarom heeft de 79-jarige Van Dijk sinds april de judotak overgedragen aan Marcel Kuijer. En daarmee werd een belofte van tien jaar geleden ingewilligd.
We gaan even tien jaar terug in de tijd. Na de grote brand van Sporthal de Reeve maakte Jetze van Dijk een doorstart aan de Gildestraat. Daarna kreeg zijn budo-
stichting en Sportschool Van Dijk een permanente plek aan de huidige locatie aan de Dieselstraat. Marcel Kuijer nam de taak van assistent bij Budostichting van Dijk op zich.
Afspraak
“Daarna ben ik nooit meer weggeweest”, zegt Kuijer. Bij de opening van het nieuwe onderkomen werd een afspraak gemaakt. Kuijer zou het judo in 2020 overnemen van Van Dijk. En dat is gebeurd. “Hij heeft de kennis in huis en is altijd actief en vrolijk. Maar ik draag het wel over met pijn in m’n hart”, aldus Van Dijk.
Feestje
De geschiedenis van Budostichting Van Dijk gaat terug naar de jaren zestig. Van Dijk werkte toen als assistent bij Sportschool Wolfs in Kampen en Zwolle. “Ik was 26 jaar en toen moest ik met de fiets naar Zwolle”, aldus Van Dijk. Op 13 oktober 1967 nam het leven van Van Dijk een nieuwe wending. “We hadden een feestje bij mij thuis. Toen vroeg meneer Wolfs of ik de sportschool in Kampen aan de Buiten Nieuwstraat wilde overnemen.”
Loon naar werken
Van Dijk greep z’n kans en ging enthousiast aan de slag. “Ik denk altijd positief. Ik wilde altijd alles leren om maar lessen te kunnen geven. Ik was zeven dagen per week bezig.” Van Dijk kon zich concentreren op zijn activiteiten in Kampen en hij groeide uit tot een bekende naam in de vechtsport. Met de karateka’s Wim en Kees Mossel werden eind jaren zeventig, begin jaren tachtig diverse internationale prijzen binnengehaald.
Brand
Van Dijk zat met zijn sportschool door de jaren heen op diverse locaties in Kampen. Vervolgens kwam hij in Sporthal De Reeve terecht. Daar had hij twee keer zoveel ruimte. In 2004 werd de sporthal echter verwoest door een grote uitslaande brand. Een dieptepunt voor Van Dijk. “Er was geen redden meer aan. ‘Daar gaat alles wat ik in dertig jaar heb opgebouwd’, dacht ik. Gelukkig kon ik geld lenen van een vriend en daardoor kon ik snel handelen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Binnen een maand na de brand konden we weer open aan de Gildestraat”, aldus Van Dijk.
‘Cirkel is rond’
Op 79-jarige leeftijd doet Van Dijk nu een stapje terug. Marcel Kuijer neemt het judo over onder de noemer Maruseru Judo. Veel zal er niet veranderen. “We bieden judolessen voor alle leeftijden en alle niveaus. Onze jongste leerling is 4 jaar oud en onze oudste 64”, lacht Kuijer. De overdracht van het judo aan Maruseru Judo betekent zeker niet het einde van Budosporten Van Dijk. De stichting blijft jiu-jitsu, karate en kickboksen aanbieden. Kuijer ziet het overnemen van het judo als een bijzonder moment. “Voor mij is de cirkel rond. In al die jaren hebben Jetze en ik met elkaar te maken gehad. Als 17-jarige ging ik voor het eerst trainen bij Jetze. Mijn judotrainer John Bakker uit Huizen nam me naar de judotraining van Jetze. In 2010 ben ik assistent geworden bij Jetze. Vanaf toen ben ik hier niet meer weg geweest.”
“Ik wist dat Marcel veel kennis had. Zijn leraar John Bakker had veel technische bagage. Het lesgeven is Marcel op z’n lijf geschreven. Marcel had de universiteit kunnen doen, maar hij wilde per se judoleraar worden. Dan moet je wel een echte liefhebber zijn”, aldus Van Dijk.
“Jetze heeft hier iets moois opgebouwd dat verder gaat. De link met Jetze blijft bestaan”, besluit Kuijer.