KAMPEN – Zowel Stichting Horeca Kampen als Ondernemers Vereniging Kampen (OVK) hebben de gemeente Kampen opgeroepen om lokale lasten kwijt te schelden. Het verleende uitstel van betaling is volgens de ondernemers niet genoeg om de coronacrisis in financiële zin te overleven. Het college van burgemeester en wethouders wil echter vooralsnog geen lokale belastingen geheel of gedeeltelijk kwijtschelden.
‘Gemeente Kampen, help uw horecaondernemers!’ Deze noodkreet stond bovenaan de brandbrief die Stichting Horeca Kampen in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland Kampen e.o. in De Brug van 14 april publiceerde. De ondernemers willen graag dat het uitstel van de heffing van lokale belastingen omgezet wordt in een kwijtschelding ervan tijdens de crisistijd. Ook hopen de ondernemers dat betalingen voor vergunningen tijdelijk niet in rekening worden gebracht en de gemeente hen tegemoetkomt met bijvoorbeeld een (gedeeltelijke) kwijtschelding van riool- en waterheffing en onroerendezaakbelasting (ozb).
Remmert Krantz ondertekende als voorzitter van Stichting Horeca Kampen de brief. “Met name de horeca is heel direct getroffen is door de maatregelen van het kabinet. We moesten van het ene op het andere moment dicht en dan vallen inkomsten weg. Sommigen kunnen met bezorgen en afhalen de schade een beetje beperken. Maar bij ons in het bedrijf (De Bastaard, red.) is de omzet van 100% naar 0 gegaan.” Jimmy Croymans, secretaris van de stichting, zegt: ““De meeste horecabedrijven hebben inmiddels uitstel van betaling aangevraagd, maar daarmee alleen gaan we het niet redden. Alles wat uitgesteld wordt, moet een ondernemer uiteindelijk toch betalen. Zonder aanvullende steunmaatregelen van zowel de gemeente als de landelijke overheid is het reëel dat tweederde van de horeca nog voor de zomer failliet gaat. Zeker nu we tot minimaal 20 mei dicht moeten blijven, staan we met de rug tegen de muur.”
Fré Helleman, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Kampen (OVK) geeft aan dat niet alleen horecaondernemers geraakt worden door de coronacrisis, maar dat het ook met de andere ondernemers van Kampen ‘niet best’ gaat. “Over de volle linie heeft men het zwaar. Ik zag dat een timmerman overdag zijn bus stond te wassen; dat heb ik hem nog nooit eerder zien doen. Daarnaast is het beangstigend stil op de Oudestraat. Waar geen mensen zijn, zijn geen kopers. En waar geen kopers zijn, wordt geen omzet gedraaid.” Daarom stuurde de OVK ook een bericht naar wethouder Meijering, maar dit schrijven is niet met de redactie van De Brug gedeeld.
De horecaondernemers hopen dat de gemeente de belastingen kwijt wil schelden die speciaal voor ondernemers gelden. Het gaat hierbij om onder andere precariobelasting, terrasbelasting, toeristenbelasting en reclamebelasting. Helleman laat weten dat er door de OVK ook gevraagd is om kwijtschelding van precariobelasting en toeristenbelasting. Volgens Krantz gaat het bij de belastingen om ‘substantiële bedragen’. “En elke euro is er op dit moment één.” Croymans: “De belastingen gaan door, terwijl er geen inkomsten tegenover staan. Neem bijvoorbeeld de precariobelasting die de gemeente heft voor het gebruik van gemeentegrond voor bijvoorbeeld terrassen. Je gebruikt die vierkante meters niet, want je mag er nog geen stoel opzetten op dit moment. Maar je moet er wel voor betalen; dat is eigenlijk te gek voor woorden.”
Helleman en Croymans vinden dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen. “Ik vind dat de gemeente zijn werkgevers en ondernemers gerust moet stellen dat het wel goed komt. Dat betekent niet dat alles per se kwijtgescholden moet worden, maar helemaal niets kwijtschelden is ook geen optie. Vrijwel iedereen zal dit jaar als verloren beschouwen; dit maak je niet meer goed”, zegt Croymans. “Iedereen zal daarom concessies moeten doen.” Dat vindt ook Helleman. “We moeten allemaal door de zure appel heen bijten, want over de volle breedte van Nederland leveren we in. Ik snap dat ook de overheid geld moet hebben, maar er moeten wel wat aanpassingen komen.” “Ondernemers en de gemeente zijn geen tegenstanders van elkaar, maar we moeten wel beter samenwerken om hier doorheen te komen”, aldus Croymans.
Reactie van wethouder Meijering
Wethouder Geert Meijering (CDA) geeft aan dat hij zonder meer erkent dat de ondernemers het zwaar hebben. “Maar alle lokale belastingen kwijtschelden, dat gaan wij niet doen. Dat kunnen wij als gemeente financieel niet aan. Bovendien is het niet mogelijk om een bepaalde sector belastingvrijstelling te geven.” De wethouder bevestigt dat het in theorie wel mogelijk zou zijn om een bepaald type belasting kwijt te schelden, zoals bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) voor niet-woningen. “Alleen gaat het daarbij ook om miljoenen; dat kunnen wij als gemeente niet lijden. Over het kwijtschelden van een specifieke belastingcategorie wordt op dit moment dan ook niet gesproken.”
De wethouder benadrukt dat de gemeente tijdelijk geen precariobelasting bij horecaondernemers in rekening brengt, omdat zij na 15 maart geen terras meer hebben kunnen uitstallen op openbare gemeentegrond. De kwijtschelding geldt niet voor het gebruik van gemeentegrond voorafgaand aan deze datum.
Meijering verwacht dat er een tweede noodpakket voor het bedrijfsleven komt vanuit de landelijke overheid. “In de huidige situatie kunnen wij als gemeente weinig aanvullends doen. Ondernemers kunnen nu bij ons zonder opgaaf van reden drie maanden uitstel aanvragen voor het betalen van de lokale belastingen. Het uitstel kan eventueel met nog eens drie maanden verlengd worden. Daarnaast zijn wij in gesprek met de provincie om gebruik te kunnen maken van het noodpakket dat zij hebben ontwikkeld voor binnensteden. Ik zou de horecabranche zelf aan willen sporen om bij het rijk het gesprek aan te gaan onder welke voorwaarden horeca en terrassen weer open kunnen, want daar valt straks de grootste winst te halen.”