De Brug

Zondag, 28 mei 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Wederopbouwkunst van Cor Vrendenburg bewaard gebleven

Wederopbouwkunst van Cor Vrendenburg bewaard geblevenWederopbouwkunst van Cor Vrendenburg bewaard geblevenWederopbouwkunst van Cor Vrendenburg bewaard geblevenWederopbouwkunst van Cor Vrendenburg bewaard geblevenWederopbouwkunst van Cor Vrendenburg bewaard geblevenWederopbouwkunst van Cor Vrendenburg bewaard gebleven
Redactie: Fred Sollie

(door Stichting Stadsherstel Kampen)

KAMPEN - In 2017 heeft Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) schriftelijk aandacht gevraagd voor het behoud en de restauratie van het wederopbouwkunstwerk van Cor Vrendenburg aan de Koningin Emmaschool in Kampen. Zijn plastiek siert nu de nieuwe school aan de Ooievaarstraat 14.

Het was SSK destijds ter ore gekomen dat de Koningin Emmaschool aan de Ooievaarstraat 14 in Kampen gesloopt zou worden en dat ter plekke een nieuwe school zou verrijzen. Inmiddels is dat gebeurd en is tevens de naam van de school gewijzigd in 'De Ontdekking'.

Aan de voorgevel van de school was een plastiek bevestigd van de kunstenaar Cor Vrendenburg. Dat plastiek is opgenomen in de inventarisatie van de wederopbouwarchitectuur en -kunst die in opdracht van het college van Kampen is gemaakt. Ook SSK was betrokken bij deze inventarisatie.

De kunstenaar die het draadplastiek ontwierp en maakte is Cornelis Johan (Cor) Vrendenberg (* Heerlen 1911 - † Zwolle 1994). Hij werkte eveneens als architect, ontwerper van bungalows en landhuizen, schilderde en tekende onder meer figuren en bloemen en boetseerde en beeldhouwde (hout) in naturalistisch-realistische stijl.

SSK nam vervolgens contact op met de projectmanager en legde de contacten met Carla Vrendenburg, de dochter van de kunstenaar. Uiteindelijk was het haar zoon die de restauratie van het kunstwerk heeft verzorgd. Inmiddels siert het de nieuwe school aan de Ooievaarstraat 14.

SSK is er trots op dat opnieuw door haar bemiddeling wederopbouwkunst niet ten prooi is gevallen aan de sloophamer maar bewaard is gebleven, gerestaureerd en een nieuwe plek heeft gevonden.