De Brug

Dinsdag, 26 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Plastic doppen sparen voor trainingstraject hulphond voor mensen met een beperking

Plastic doppen sparen voor trainingstraject hulphond voor mensen met een beperking
Foto: Boudewijn Berends
Redactie: Nick de Vries
(door Niek Teune)

KAMPEN/IJSSELMUIDEN – Verspreid door de gemeente Kampen staan ruim twintig kartonnen tonnen waarin mensen plastic schroefdoppen kunnen deponeren. De inzamelingsactie begon in 2015 met enkele enthousiastelingen, maar inmiddels sparen vermoedelijk honderden inwoners van de gemeente Kampen mee. De opbrengst van de inzamelingsactie wordt besteed aan een trainingstraject met een hulphond voor mensen met een beperking.

Het jarenlange inzamelingsproject begon ooit met één dopje. Henk Huisman, een van de aanjagers van de doppenactie, zag dat een dame op straat een weggegooid flesje oppakte en daar de dop vanaf draaide. “Ze vertelde mij dat ze dopjes spaarde voor een kennis, die ervoor zorgde dat opbrengst ervan ten goede kwam aan hulphonden. Ik vond dat een mooi initiatief, om afval te gebruiken voor het goede doel. Daarom ben ik ook gaan sparen.”

Het aantal verzamelaars, verenigd in een werkgroep, was in de beginfase nog op een hand te tellen. Maar al snel ondersteunden steeds meer mensen het initiatief. De werkgroep besloot daarom om kartonnen inzameltonnen te plaatsen bij onder andere scholen, verzorgingstehuizen en supermarkten in de omgeving. “Melkfabriek Lyempf zette de tonnen bij het oud papier, maar wij konden ze nog goed gebruiken.” In november 2015 is bij de Coop Supermarkt in Kampen de eerste ton neergezet; De Hoeksteen in IJsselmuiden heeft er begin juli nog een gekregen. “Ik denk dat we in de totale gemeente nu tussen de twintig en dertig inzamelpunten hebben”, aldus Henk.

De groei van het aantal spaarders en inzamelpunten ging gepaard met een toename van het aantal plastic doppen. ‘’Het werd eigenlijk teveel om op zolder op te bergen. Ik denk dat er honderden mensen meesparen. De mond-tot-mondreclame werkte goed”, zegt Henk. Hij wijst ook naar de Facebookpagina die aan de doppenactie gewijd is. “Ook vanuit bijvoorbeeld Assen, Lelystad en Harderwijk komen er inmiddels plastic doppen naar Kampen.’’ De doppen worden vandaag de dag opgeslagen in een zeecontainer, die bij Bouwbedrijf Wensink en Prins gestald is.

Voordat de plastic doppen naar de recycling gaan, moeten ze eerst gesorteerd worden door de vrijwilligers. “Je zult het nooit helemaal uit kunnen sluiten dat je verkeerd spul krijgt. Doppen die geaccepteerd worden hebben een driehoekje met de letters PP – EP of het getal 5 of 2”, legt Henk uit. Veiligheidsdoppen en dopjes van medicijnen, naalden, pennen en stiften worden niet ingezameld door de werkgroep.

In april 2018 en december 2019 is een vracht met goede schroefdoppen naar de recycling gebracht. Voor de laatste lading kregen de vrijwilligers 944 euro. De totaalopbrengst staat op 3700 euro, waarvan ook enkele honderden euro’s bijeengebracht zijn met oud ijzer.

Het bedrag is volledig overgemaakt naar Bultersmekke Assistancedogs, een organisatie die zoveel mogelijk mensen met een fysieke en/of psychische beperking een eigen hulphond op wil laten leiden. Henk: “Wij kennen verschillende mensen die een hulphond hebben. Als je ziet wat zo’n hond voor iemand met een beperking kan doen, is dat heel bijzonder. Het inleveren van een plastic dopje is een klein gebaar, maar het heeft grote gevolgen.”