De Brug

Donderdag, 21 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Overijssel presenteert maatregelen voor duurzaam herstel coronacrisis

Overijssel presenteert maatregelen voor duurzaam herstel coronacrisis
Foto: Fred Sollie
Redactie: Fred Sollie

REGIO - De provincie Overijssel presenteert een breed pakket aan maatregelen voor duurzaam herstel van de coronacrisis. Het gaat om nieuwe herstel- en transitiemaatregelen gericht op het MKB, familiebedrijven, innovatie en kennisontwikkeling.

Daarnaast is er geld voor arbeidsmarkt en cofinanciering van geldstromen van het Rijk en de Europese Unie die bijdragen aan herstel. Tot slot wordt een aantal grote investeringen over de volle breedte van het provinciale beleidsveld naar voren gehaald. Met het totale pakket aan maatregelen is een bedrag van 135 miljoen euro gemoeid. Provinciale Staten besluiten in november, gelijktijdig met de Begroting 2021, over het herstel- en transitieplan.

Gedeputeerde Eddy van Hijum: ”Als college zien wij dat de coronacrisis diepe sporen nalaat in de Overijsselse economie. Bedrijven hebben het zwaar, en de werkloosheid groeit. Dit heeft ook zijn weerslag op hoe we met elkaar samenleven. Juist nu het coronavirus begint aan een tweede golf, willen we Overijssel helpen met de noodzakelijke vernieuwing, en bovendien flink investeren om de economie draaiende te houden. Dit blijven we koppelen aan maatschappelijke opgaven als klimaatverandering, energietransitie en circulaire economie. Het is bijzonder dat we als provincie een dergelijk breed en omvangrijk investeringsvoorstel kunnen neerleggen. We verwachten op deze manier bij te dragen aan een sterk herstel uit de crisis. Samen bouwen we aan Overijssel!”

Herstel en innovatie

Gedeputeerde Staten stellen voor om een lening van 10 miljoen euro te verstrekken aan investeringsfonds Wadinko. Met dit geld kunnen MKB- en familiebedrijven direct worden geholpen om de negatieve gevolgen van de crisis te beperken, en stappen te zetten op gebied van digitalisering en verduurzaming. Daarnaast wil het college 8 miljoen euro uittrekken om innovatie te ondersteunen (via de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost-NL). Het gaat hier om co-financiering van de steunmaatregelen die het Rijk heeft toegezegd. Tot slot wordt 2 miljoen euro uitgetrokken voor innovatie, kennisontwikkeling en transitie op gebied van cultuur.

Intensieve samenwerking met regio’s

In samenwerking met de regio’s investeren wij in scholing van werknemers, en een betere aansluiting van aanbod en vraag op de arbeidsmarkt. Dit doen we onder andere via de afspraken in de regiodeals. Aanvullend hierop stellen we 1 miljoen euro beschikbaar. We sluiten hiermee aan op het derde herstelpakket van het rijk. Om de impact van de maatregelen en investeringen te maximaliseren wordt ingezet op bundeling van geldstromen en slagkracht met onder andere het Rijk en de EU. Bovenop de al gereserveerde 30 miljoen euro voor de reguliere Europese fondsen (EFRO, INTERREG, Leader) wordt nog eens 30 miljoen euro uitgetrokken voor co-financiering. En er wordt 6 miljoen euro gereserveerd om samen met partners voorstellen te ontwikkelen voor het Nationaal Groeifonds van het Rijk.

Investerend de crisis uit

Daar waar mogelijk worden grote investeringen eerder uitgevoerd. Denk hierbij aan vervanging van infrastructuur, investeringen in fietsverbindingen, investeringen in binnensteden (retail) en woningbouw. Hiervoor is in totaal 78 miljoen beschikbaar.

BegrotingHet herstel- en transitieplan is een vervolg op het nood- en overbruggingspakket voor de coronacrisis dat Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten voor de zomer vaststelden. Het plan wordt betrokken bij de begroting 2021. Provinciale Staten bespreken de voorstellen op 21 oktober (commissiedag) en 11 november (besluitvormend in PS). De volledige begroting is te vinden op https://destaatvan.overijssel.nl/.