De Brug

Maandag, 25 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Mink de Vries fietst bijzondere route

Mink de Vries fietst bijzondere route
Mink de Vries voor het voormalige klooster in Hasselt
Redactie: Enrico Kolk

REGIO – 600 jaar na zijn dood keert Johannes van Ommen terug in de regio. Dat wil zeggen: Mink de Vries maakt met Van Ommen als alter ego een fietstocht door de plaatsen die in het leven van de broeder een rol hebben gespeeld. Onder meer Kampen, Zwolle, Hasselt en Genemuiden staan op de route.

Volgens De Vries is Van Ommen een vrij onbekende in de geschiedenis, en is dat onterecht. “Hij was van grote betekenis voor onze steden en provincie. Diverse plaatsen hebben al straten of hofjes naar deze bijzondere man vernoemd. Zo is er een devotenbuurt in onder andere Zwolle en Sint Jansklooster.”

Vanwege een oogziekte was Van Ommen zo goed als blind. Zijn moeder Regelandis ondersteunde hem daar waar nodig. “Mijn moeder fietst ook een stukje mee”, zegt De Vries.

Ondanks zijn slechte zicht werd Van Ommen de eerste rector van het Zwolse Fraterhuis in de stad, en later de eerste rector van het Fraterhuis op de Agnietenberg. Toen op de Agnietenberg een groot klooster werd gebouwd, vertrok Van Ommen. “Hij vond het veel te druk en conservatief, het was volgens hem teveel naar binnen gericht”, legt De Vries uit.

Van Ommen stichtte even buiten Vollenhove een klooster. Dat was in Sint Janskamp, waar de naam Sint Jansklooster vandaan komt. Een bijzonder klooster, legt De Vries uit. “Dat was het eerste gemengde klooster. Dat kon eigenlijk helemaal niet in die tijd.”

Van Ommen stichtte daarna het Clara-klooster in Vollenhove. Ondertussen hield hij zich ook bezig met allerlei andere kloosters in de regio, zoals bijvoorbeeld in Hasselt. Van een daarvan, het Mariaklooster, bestaat het pand aan de Baangracht 6-7 nog altijd. Met Van Ommen als alter ego doet De Vries ook dat tijdens zijn fietstocht aan. “Zwartewaterlanders weten vaak wel van het Mariaklooster”, zegt hij. “Maar de geschiedenis ervan kennen ze niet.”

Ook Kampen nam een belangrijke plaats in in het leven van Van Ommen. “Dat was vooral omdat er gedoe was in het Agnesklooster aan de Vloeddijk”, zegt De Vries. “De vrouwen verkochten daar linnen, maar er was concurrentie tussen de kloosters onderling. Toen gebeurde eigenlijk hetzelfde als bedrijven nu doen. Johannes van Ommen heeft daarin bemiddeld.”

Het was nog weleens gedoe in Kampen, zegt De Vries. “Dat was omdat er best wel veel kloosters van de moderne devotie waren. De gemeente wist niet dat die kloosters er waren, of in ieder geval: niet dat ze allemaal van dezelfde beweging waren.” Het gebouw waar nu Quintus gevestigd is, was destijds ook een klooster.

De Vries vind het ‘heel apart’ dat Van Ommen 600 jaar geleden, ondanks zijn oogziekte, zo’n hoge functie had. “Ze waren gewoon deel van de gemeenschap, ze hadden helemaal geen aparte gebouwen voor blinden en slechtzienden ”, zegt hij. Met de fietstocht wil hij daarom ook geld ophalen voor het Bartimeusfonds.

Laat nu de locatie van Bartimeus aan de Geert Grootestraat 7b liggen, precies tussen de Van Ummenstraat(van Ommenstraat) en de Regelandisstraat. “Wie kan zoiets bedenken?”, lacht De Vries.

Wie op 1 september (een stukje) mee wil fietsen, kan dat doen op de volgende route:

• Almelo 9.00 uur Kerkplein Grote Kerk

Vertrek : 9.30 u naar Ommen , 30 km. - 90 min.

• Aankomst Ommen 11.00 u, Voorbrug 1 bij Hotel de Zon

Vertrek : 11.30 u naar Dalfsen, 15 km. – 45 min.

• Aankomst Dalfsen 12.15 u, Vechthaven achter Gemeentehuis

Vertrek : 12.30 u naar Agnietenberg Zwolle, 12 km. – 35 min.

• Aankomst Agnietenberg 13.05 u , bij monument Thomas a Kempis

Vertrek : 13.20 u naar Devotenbuurt Zwolle, 5 km. – 15 min.

• Aankomst van Ummenstraat Geert Grootestraat 13.35 u ( + Regelandis)

Vertrek : 13.50 u naar Centrum Zwolle, 3 km. – 10 min.

• Aankomst 14.00 u voor Gemeentehuis/ Kerkplein met Regelandis

Vertrek : 14.15 u naar Hasselt , 15 km. – 45 min.

• Aankomst Mariaklooster Hasselt 15.00 u. bij Baangracht 6-7

Vertrek : 15.15 u naar Genemuiden , 10 km. – 30 min.

• Aankomst Waterstein bij Pont Genemuiden, 15.50 u

Vertrek : 16.05 u naar Sint Jansklooster, 10 km. – 30 min.

• Aankomst St.Jansklooster 16.25 u, bij buurthuis St.Janskamp

Vertrek : 17.30 u naar Kampen, 24 km. – 75 min.

• Aankomst Kampen 19.00 u bij Broederbrug Vloeddijk/Broederweg

Vertrek : 19.30 u naar Zwolle Broeder en Zusterhuis.