KAMPEN - Steeds meer winkelpanden in de binnenstad verruilen het bordje ‘OP = OP’ voor de tekst ’Te Huur’. De leegstand is groter dan ooit. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om dat te zien, maar het vraagt misschien wel de blik van een kunstenaar om voor de panden een goede nieuwe invulling te vinden. Kunstenaar Arne Heldoorn en fotograaf Gwen Mustamu liepen afzonderlijk rond met verschillende ideeën en toen ze ontdekten dat ze beiden wat zagen in een Pop Up Galerie gingen zij samen op zoek naar een pandeigenaar die hieraan mee wilde werken.
“Het is zo jammer dat in de binnenstad zoveel leegstaat”, vertelt Arne Heldoorn. “Het zou mooi zijn als vaker een creatieve, tijdelijke opvulling gevonden werd.” Mustamu vult aan: “Het is alleen moeilijk pandeigenaren te vinden die het aandurven onder de prijs te verhuren voor een tijdelijk initiatief. Dat vraagt lef en vertrouwen.”
Mustamu en Heldoorn hadden het geluk zo iemand te vinden. Het duo benaderde Robert Schuur, de eigenaar van het pand in de Geerstraat, en vroegen of ze zijn pand mochten gebruiken voor hun Pop Up Galerie. Pop Up houdt kortweg in dat een pand tijdelijk een andere functie krijgt, in dit geval wordt het winkelpand een maand lang een galerie. “Robert was enthousiast en durfde het aan”, vertelt Heldoorn. “Dat verdient alle lof. Het is toch een beetje spannend want je kunt toch een maand lang je pand niet verhuren, als de kans zich voor zou doen. En je weet nooit helemaal zeker hoe het pand wordt behandeld.”
Wat dat betreft beschamen Mustamu en Heldoorn het vertrouwen niet. Het interieur is meteen aangepakt. Likje verf hier, wat plankjes aan de muur daar. Heldoorn: “Een buurman heeft spontaan aangeboden een vensterbankje te maken. De overbuurvrouw, Laura Schakenraad van Letterloods heeft de belettering op het raam gedaan, daar komt iedere week een nieuwe gedicht van Henk Jans. Er is reuring, het pand is fris en er is een leuke invulling. Eigenlijk kan dit alleen maar goed zijn voor het aanzien van je pand. Het is zo aantrekkelijker voor de verhuur dan wanneer het leegstaat.”
Mustamu en Heldoorn benaderden voor het Pop Up galerie verschillende kunstenaars uit verschillende disciplines. Mustamu: “Heldoorn houdt meer van abstracte kunst, ik houd meer van toegepaste kunst. Samen kwamen we tot een mooi compromis, waardoor de exposities die hier gehouden worden volgens mij mooi in balans zijn. Het zijn allemaal Kamper kunstenaars. We willen graag laten zien wat onze stad te bieden heeft.”
De Pop Up Galerie in de Geerstraat 12 is geopend op 6 september en nog te bezoeken tot 1 oktober. Kunstwerken die in de smaak vallen kunnen direct gekocht en meegenomen worden. De volgende kunstenaars, of makers zoals het tweetal ze liever noemt, presenteren in het museum hun werken.
Paulien van Asperen
Bijzonder weefwerk waarin haar fascinatie voor repetitieve abstracte elementen uit de kunst en architectuur terugkomt.
Egbert Jan Boerma
Maakt maatwerkmeubels, maar ook creaties puur voor ‘het mooi’ of als onderdeel van een bijzonder project. Heeft onder andere meegedaan aan Vormgevers in Hout.
Arne Heldoorn
Abstract kunstenaar : ik creëer een beeld dat vaak de oorsprong vindt in de natuur, maar die regelmatig niet terug te voeren is naar een realistisch beeld van die natuur.”
Henk Jans
Schilder, dichter, liedjesschrijver, muzikant, schrijver. Wat doet Henk Jan niet? Dat geldt ook voor de gebruikte materialen: Henk werkt met olie en acrylverf, oliepastel en inkt, maar maakt ook uitstapjes naar textiel, glas en wat hem verder voor de voeten komt.
Heidi Kamps
Afgestudeerd aan de Kamper kunstacademie in 1997. Maakt doeken met verschillende materialen zoals, draad, haar, foto’s, lak verf. “Een vaak open beeld, communicerend zonder woorden. Ik geniet ervan als mijn werk bij anderen binnenkomt.”
Inez Koning
Koning houdt zich bezig met landschappen, stadsgezichten en tropische vissen. In haar zeefdrukken herschikt zij in vele lagen de uit haar foto’s afkomstige beelden. Hierbij ontstaat een schilderachtigheid die de verlaten droomwereld in haar werk versterkt.
Gwen Mustamu
Fotograaf Gwen Mustamu fotografeert graag mensen, reportages. Ze laat graag zien wat in de regel aan de aandacht ontsnapt en maakt hiermee het alledaagse bijzonder.
Susanne Nielsen
Nielsen maakt Keramiek. Het uitgangspunt was (en is) een verlangen om vorm te geven aan wat in haar leeft. En wat dat nou precies was, heeft aan duidelijkheid gewonnen juist door het ontstaan van de vormen. De natuur speelt een grote rol voor haar, vooral daar waar die in haar innerlijke natuur weerklank vindt.
Linda Westera
In 1991 afgestudeerd aan de aan Kamper kunstacademie, in de richting autonoom tekenen en schilderen. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenaar. Haar werken bestaan uit tekeningen, grafiek, schilderijen en foto’s. In 2019 werd zij geselecteerd voor de de expositie Lang Leve Rembrandt, met het werk ‘Adriaan’ een portret geïnspireerd door Rembrandt.