(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Onder unieke omstandigheden is de Kamper Almanak 2020 gepresenteerd. Niet uniek in de huidige crisistijd maar wel voor de geschiedenis - en de dikte - van hèt Kamper jaarboek. De inhoud is als gebruikelijk met dien verstande dat er veel extra beeldmateriaal is opgenomen. Het afhalen geschiedt dit jaar onder bijzondere, zo niet unieke, omstandigheden.
Presentatie
De gebruikelijke drukte bij de presentatie van de nieuwe Kamper Almanak verviel dit jaar. De maatregelen rondom het coronavirus noopten tot een bescheiden bijeenkomst in het SNS Historisch Centrum met een select gezelschap van medewerkers, redactie en pers. De Kamper Almanak 2020 is daarentegen minder bescheiden. Met 592 pagina’s is het de dikste uitgave ooit.
Dat zit ‘m met name in de toegenomen hoeveelheid beeldmateriaal, lichtte Herman Harder toe. De directeur van het SNS Historisch Centrum schetste in zijn introductie dat er een galerij is opgenomen met Kamper kunstenaars in hun eigen werkomgeving. Daarnaast wordt er in beeld uitgebreid aandacht besteed aan de veel besproken panden aan de Bovenhavenstraat.
Tenslotte is de Kamper Kroniek, het jaar in vogelvlucht, aangevuld met foto’s waarmee Freddy Schinkel zijn handtekening onmiskenbaar zet in de Kamper Almanak 2020.
De presentatie van de Kamper Almanak 2020 vond plaats in de vroegere bestuurskamer (foto: Maarten van Gemert)
Terugblik
Een bijzondere terugblik in het cultuurhistorisch jaarboek geeft het vijftigjarig bestaan van Autorijschool Drost, waar duizenden Kampenaren hebben leren autorijden. Ook daar komen veel beelden langs in een vergelijking tussen Kamper verkeerssituaties toen en nu. Andere auteurs geven een terugblik op verdwenen gebouwen en personen.
Bertil Brink maakt als amateurhistoricus zijn debuut met een bijdrage over de Hemonyklok van de Dorpskerk in IJsselmuiden, waarvan hij koster is. Anderen belichten onderwerpen en thema’s zoals Vrouwen in Kampen door cultuurZIEN. Niels Jeurink levert zijn jaarlijkse natuurbijdrage met een dissertatie over de vegetatie van polder Mastenbroek.
Bij de terugblik op Kampen in 2019 passeren diverse cultuurhistorische onderzoeken, thema’s en personen de revue.
Afscheid
Twintig jaar geleden nam gemeente Kampen afscheid als grote contribuant aan de Almanak, zowel financieel als qua inhoud. In de Almanak werden tot dan toe alle adressen gepubliceerd van instanties en verenigingen binnen de gemeente. De Almanak kwam deze aderlating goed te boven en is twintig jaar later dikker dan ooit.
Ook neemt twintig jaar later Theo van Mierlo afscheid als schrijver van vele bijdragen. Bij de presentatie benadrukte hij er ”goed over nagedacht” te hebben. Voordat hij sleets raakt, wil hij ruimte bieden aan ”nieuwe mensen met misschien wel frisse ideeën”. Als adviseur blijft hij betrokken.
Als dank voor zijn tomeloze inzet heeft Martin-Jan van Santen hem vastgelegd op het witte doek om zijn portret op te nemen in de galerij van het SNS Historisch centrum.
Afhaalpunt
Afgelopen dinsdag konden de eerste liefhebbers vanaf tien uur een exemplaar afhalen. Daarna wordt de Kamper Almanak uitgedeeld tijdens de gebruikelijke openingstijden op woensdag- en donderdagmiddag tussen twee en vijf.
De ongebruikelijke wijze van uitdeling vloeit voort uit de coronarestricties. Aan de deur is een afhaalpunt gecreëerd en mensen kunnen op de stoep op gepaste afstand wachten. Dinsdag om half tien stond de eerste trouwe lezer van de Almanak opgesteld. De eerste uitdeel verliep ordelijk en de aanwezige stadswacht hoefde niet op te treden.
Het aantal van 3000 gedrukte exemplaren is teruggebracht tot 2500 om niet te eindigen met een mogelijk ruim overschot. Kampenaren en andere geïnteresseerden weten na afhalen van de lijvige Kamper Almanak 2020 hoe ze de rest van hun vakantie kunnen doorkomen.
Coronaverantwoord afhaalpunt van de Kamper Almanak 2020 (foto: Maarten van Gemert)