De Brug

Dinsdag, 11 november 2025

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Horecaondernemers hebben begrip voor verplichte sluiting

Horecaondernemers hebben begrip voor verplichte sluiting
Foto: Tenenekes
Redactie: Nick de Vries
(door Niek Teune)

KAMPEN – Het kabinet nam zondag 15 maart verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Niet alleen scholen zijn drie weken op slot; ook de horeca moest om klokslag 18.00 uur haar deuren sluiten tot minimaal 6 april. Horecaondernemers Remmert Krantz, Jimmy Croymans en Berjo Timmer laten hun licht schijnen over de genomen maatregelen, die ook in Kampen duidelijk merkbaar gaan worden.

Jimmy Croymans van Café ‘t Ponton volgde de persconferentie van minister Bruins en minister Slob samen met zijn klanten. “Hoewel het geen volledige verassing voor mij was, heb ik het toch ervaren als een rollercoaster. Gezondheid is het allerbelangrijkste, maar je weet ook dat je wekenlang geen inkomen meer hebt als horecaondernemer”, zegt Croymans. Opeens mocht zijn zaak nog maar twintig minuten geopend zijn, voordat de deuren verplicht drie weken gesloten moeten blijven. “Het is heel onwerkelijk wat er dan gebeurt. We hebben nog een paar biertjes genomen en toen de gasten gedag gezegd.”

Remmert Krantz, eigenaar van Eetcafé/Restaurant De Bastaard en voorzitter van Stichting Horeca Kampen, kan begrip opbrengen voor de beslissing van het kabinet. Hij vindt de snelle sluiting na de persconferentie echter ‘bizar’. “Voor horecaondernemers en de gasten die gereserveerd hadden of sterker nog, al in de zaak aanwezig waren, is het een onwezenlijke maatregel. Iets meer speling had meer begrip opgeleverd.” Daar is Croymans het mee eens. “In Kampen viel het mee, maar het kan tot ontzettende chaos leiden. De avond had afgedraaid moeten kunnen worden. Ik snap dat het zo snel mogelijk moet, maar mensen moeten ook gewoon eten op hun zondagavond.”

Kort na de persconferentie kwam de berichtenstroom in de WhatsAppgroep van de horecaondernemers op gang. “Er zijn heel veel vragen”, aldus Croymans. “Iedereen is heel erg in shock, maar men gaat wel liefdevol met elkaar om. We hebben elkaar sterkte gewenst en hopen dat het snel voorbijgaat.” Berjo Timmer van de gelijknamige snackbar volgde de persconferentie thuis. “Wat mij opviel, is dat menigeen berust in de beslissingen van het kabinet. Ondernemers vroegen zich af hoe het nu verder moet. Dat is de belangrijkste vraag op dit moment.”

Welke gevolgen de maatregel voor de Kamper horeca gaat hebben, blijft tot op zekere hoogte gissen. “De terrassen zouden deze week buiten gestaan hebben met het lenteweer. Ik hoop dat voor de Pasen de horeca weer open kan, want anders gaan er zaken definitief dicht”, denkt Croymans. Die vrees wordt gedeeld door Timmer en Krantz. In de ogen van de ondernemers gaat de volksgezondheid echter boven alles. “Dit is niet het moment om aan je eigen portemonnee te denken, maar aan de mensen om ons heen”, zegt Croymans. Krantz: “Hopelijk hebben we deze onzichtbare vijand gauw onder controle.”

Aan de horecaondernemers de uitdaging om tot 6 april zo goed mogelijk te overleven. Timmer hoopt dat Den Haag goedkeuring geeft om het afhalen van bestellingen doorgang te laten vinden. “Op die manier heeft onze snackbar in ieder geval iets omzet. Er zijn er genoeg ondernemers die niets kunnen.” Onder andere voor Croymans zit er weinig anders op dan ’t Ponton voorlopig te sluiten. “Het is nu tijd voor kantoorwerk. Je zit ineens in een andere wereld. Ik moet alle reserveringen gaan annuleren en sollicitanten afzeggen. Daarna heb ik nog drie weken om klusjes te doen. Wij gaan de keuken en het dek schilderen. Maar dat we op een houtje moeten bijten, is wel duidelijk. Het wordt een spannende tijd voor ons”, aldus Croymans.