De Brug

Zondag, 28 mei 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

HONDENHOEK

HONDENHOEK
Foto: Sien Nieuwenhuis
Ingezonden door: Bert Nieuwenhuis

IK WIL NU EEN HOND

Kennelijk is de tijd voor veel meer mensen, dan een tijdje geleden in het normale tijdperk, aangebroken om een hond als metgezel in huis te nemen. Over het waarom juist nu, kun je van alles bedenken, maar het zal hopelijk niet zomaar een opwelling zijn. Van ondoordacht je leven met een levend wezen delen, wordt er vaak eentje de dupe. Als dit levende wezen een hond betreft is het duidelijk wie bij frustratie het onderspit gaat delven. In het geval dat de hond weg moet, heeft de volgende eigenaar meestal een probleem waarmee hij wordt opgezadeld. Want voordat -het gaat meestal om dieren die in de puberteit zitten - de knoop wordt doorgehakt, om zo de teleurstelling niet al te groot te laten worden en dus maar afscheid te nemen van het aanvankelijk leuke cadeautje, is een opgroeiende hond door een niet al te ervaren eigenaar onbedoeld, verkeerd, begeleid. Dus moet de volgende eigenaar eerst wat puin ruimen en dus goed beslagen op het podium plaats nemen en stevig in het zadel zitten.

Behalve de kennis over een dier, die vooraf moet worden verzameld, geeft het houden van honden nog een verplichting. Wat te denken van de aanschafprijs die momenteel z'n weerga niet kent. Met name de leuke, harige pluizenbolletjes, die zoals later blijkt in heel veel dingen hun tandjes zetten, gaan voor meer dan het dubbele bedrag dat er vorig jaar voor werd betaald, van eigenaar wisselen. En een hondenligplaats aanschaffen is niet gratis. Bovendien kijkt een pup er niet naar of een mand of kussen duur was of niet. Als de tanden gaan wisselen, maar ook wel voor die tijd, wordt er fanatiek op heel veel dingen die binnen het bereik van het beestje liggen, geoefend. Ook de noodzakelijke bezoeken aan de dierenarts, vooral in de beginfase van het diertje, trekken een behoorlijke financiële wikkel op je budget. Bovendien moet er gegeten worden en als de pech om de hoek komt kijken dat een jonge hond op dieet voer moet worden gezet, kunnen de voerkosten eveneens hoog oplopen. We hebben het nog niet gehad over borstels en kammen die voor een goede vachtverzorging niet mogen ontbreken. En wanneer de hondenvacht niet door de eigenaar zelf kan worden onderhouden, moet een hondencoiffeur hulp bieden. Om het niet al te ontmoedigend te maken, zal ik geen verder kostenplaatje opvoeren. Maar er is eens uitgerekend dat een hond gedurende zijn hele leven een slordige € 8000 - €10000 kost.

Voor de mensen onder ons die een leuk leven met een (jonge) hond in het vooruitzicht zien, maar er voor deze tijd nooit aan hebben gedacht er eentje aan te schaffen, heb ik een goede raad. Neem een tamacochi, een robot hondje. De weldoordachte aanschaffers van een hond kan ik alleen maar bemoedigen in hun gedachte hierover. Als je het goed doet, heb je nog nooit zoiets leuks meegemaakt.

Bert Nieuwenhuis.