De Brug

Zondag, 24 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

HONDENHOEK

HONDENHOEK
Foto: Sien Nieuwenhuis
Ingezonden door: Bert Nieuwenhuis

NU OF NOOIT

Als het goed is, hoeft bij de aanschaf van een hond niet over bovenstaande te worden nagedacht. Het nadenken moet al vooraf zijn gebeurd en over de voor - en tegens - moet al gewikt en gewogen zijn. Toch merk ik dat er in deze tijd van thuiswerkers of thuisblijvers meer dan ooit de gedachte ontstaat om NU een hond te nemen. Het lijkt immers of er meer tijd overblijft dan voor "normaal". Iemand die in het verleden al eens voorzichtig gedacht heeft aan een hondenvriendje, ziet nu, omdat hij of zij wat meer tijd heeft, de kans schoon om tot aanschaf over te gaan. Maar toch... Vanuit mijn ervaringen heb ik het vaker dan een paar maal mis zien gaan. Zelfs van mensen die dachten zich terdege te hebben voorbereid, heb ik na enkele weken nadat zij een pup hadden aangeschaft, gezien dat zij de wanhoop nabij waren. Gelukkig betreft het hier geen diertjes die ik zelf heb gefokt, omdat ik steeds heb geprobeerd mensen in te laten zien dat een pup niet altijd alleen maar lol is.

Het ophalen bij een fokker is altijd een groots moment. Ik denk meer voor de mensen dan voor de kleine dreumes. Die is zo'n acht a negen weken bij de nestgenoten geweest en heeft daar zijn plaats al of niet veroverd, samen of alleen, bij de moederhond. Maar hij was er wel veilig. "Als het beestje 's ochtends vroeg wordt opgehaald, heeft het nog lekker de hele dag om te wennen" is de juiste gedachte hierachter. Maar zo ervaart het hondje het niet altijd. Er wordt de hele dag aandacht aan het beestje besteed, het wordt geroepen, gelokt en er wordt mee gepeeld. Intussen wordt hij ook buiten gezet, zodat er tijdig gewerkt wordt aan zindelijkheidstraining. Kortom de eerste dag heeft menig pup nauwelijks tijd om in die vreemde wereld waarin hij is terechtgekomen, zichzelf staande te houden. En dat wreekt zich dan ook vaak 's nachts. Dan voelt het diertje zich alleen, mist de nestgenoten en laat ons dan gedrag horen, wat wij niet graag meemaken. Maar goed, als dit bij 1 nachtje blijft, is de ramp wel te overzien. Maar de volgende dag gaat ons pupje op verkenning uit. Hij ziet vreemde dingen, probeert op zijn verkenningstocht of die hard of zacht zijn, wordt tot de orde geroepen en springt dan maar bovenop de plantenbak die toch in de buurt staat om er een graai in te doen. Als je hem af wilt leiden, blijkt ook nog eens dat zijn blaas geledigd moet worden. Voordat je hem oppakt om naar buiten te gaan, sta je al in een plasje van jouw hond. Ook dit is allemaal overkomelijk, want je hebt er tenslotte goed over gedacht of een hond wel bij jou past. Maar toch... als blijkt dat de bengel voor de zoveelste maal in de hakken van je schoenen wil bijten, als het zindelijk worden langer duurt dan een paar weken en als hij andere dingen binnen, maar vooral buiten, veel spannender vindt dan de lokroep van de baas, wordt het diezelfde baas soms wel eens teveel. Dan begint het eigenlijke nadenken in de vorm van: wat heb ik aangehaald? En dan moet er ook nog eens gesocialiseerd worden, dat betekent dat puplief een soort van gewenning moet onder gaan om dingen te zien en mee te maken. En juist hier gaan veel mensen de fout in doordat ze over het hoofd zien dat een pup groot wordt van eten, drinken, spelen, maar ook van slapen. En slapen: wel zo'n slordige 18 uur per etmaal. Als het beest te weinig slaap krijgt raakt het overprikkeld en vermoeid en daar wordt het niet leuker in de omgang van.

Een andere wending is om te proberen al deze beslommeringen te ontwijken door een iets oudere hond te nemen. Maar deze is opgevoed door iemand anders en hoe dit beest zich in jouw huis zal gaan gedragen, is tevens een open vraag. Bovendien is het van belang te weten waarom die hond weg moet. Het antwoord hierop moet wel eerlijk zijn. Ook al is een hond getest, het is altijd in een omgeving gebeurd die niet de jouwe is. Dus kan na een paar dagen ook blijken dat de opvoeding van dit dier toch heel anders is verlopen dan jou lief is.

Als de aanschaf dan ook een min of meer impulsieve daad is geweest, omdat de tijd er nu rijp voor is, kunnen er situaties ontstaan die later betreurd worden. En dat is onze vriend niet altijd aan te rekenen. Dan kan er beter NOOIT een hond in huis komen. Hij moet een hond waardig bestaan kunnen leiden waarin de baas hem voor gaat. Maar voor de baas geldt: denk aleer gij doende zijt en doende denk dan nog.

Bert Nieuwenhuis.