KAMPEN - Op 16 november 1942 gaf een politieman in Kampen geen gehoor aan de opdracht joden op te pakken, wat hem duur kwam te staan. Die agent was Pieter Kapenga, de opa van journalist Peter Sierksma (61). Op vragen over de oorlog kreeg Sierksma geen echte antwoorden, dus ging hij zelf op onderzoek.
Hij werkt zijn onderzoek uit in het boek 'Mijnheer dat weiger ik'. Het stille verzet van Pieter Kapenga' (1898 - 1982)’ dat waarschijnlijk volgend jaar zal verschijnen. Over het boek schrijft Sierksma op zijn website:
“Nadat opa in de avond bij zijn korpschef thuis is ontboden met het dringende verzoek de joden in Kampen zoonopvallend mogelijk te arresteren, weet hij genoeg en zegt: ‘Mijnheer, dat weiger ik’. Als inspecteur De Bruijn hem daarop de duimschroeven aandraait met de woorden ‘Kapenga, weet je wel wat je doet; je brengt jezelf en je gezin in grote moeilijkheden, als je in je houding blijft volharden; ga naar huis en denk er nog eens rustig over na, dan hoor ik morgenochtend wel wat je standpunt is’, antwoordt hij even rustig als beslist: ‘Ik hoef er niet over na te denken; ik werk niet mee aan een handeling ten nadele van de Joden; daarover heb ik mijnstandpunt reeds bepaald.’ De uitkomst kleurt zwart. De volgende dag worden vrijwel alle Kamper joden opgepakt en op de trein naar Westerbork gezet. Nooit keerden de 34 vrouwen, mannen en kinderen terug. Kapenga wordt geschorst en eind dat jaar ontslagen. Op 26 maart 1943 volgt zijn arrestatie. In de vroege ochtend licht de Gestapo hem van zijn bed en brengt hem naar Vught. Veertien maanden later volgt deportatie naar Dachau.”
Het hele artikel van Peter Sierksma staat HIER.