De Brug

Donderdag, 28 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Gerestaureerd schilderij SNS Historisch Centrum is weer een waardige blikvanger

Gerestaureerd schilderij SNS Historisch Centrum is weer een waardige blikvanger
Christine Riezebos wijst herstelde plekken aan
Foto: Maarten van Gemert
Redactie: Maarten van Gemert


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De bezoeker die alleen een Kamper Almanak komt afhalen, zal het ontgaan. De bezoeker die dieper het monumentale bankgebouw van het Frans Walkate Archief binnengaat, kan het enorme schilderij bij de trap niet missen. Na een grondige restauratie is het schilderwerk uit de 17e eeuw weer een waardige blikvanger. Met dank aan Christine Riezebos uit Wilsum.

Bijbels tafereel
Het SNS Historisch Centrum aan de Burgwal beheert twee archieven, te weten het SNS Historisch Archief en het Frans Walkate Archief. Eerder schreef De Brug over de expositie ’foute’ posters van het Frans Walkate Archief, die nog korte tijd loopt, in de voormalige kluisruimte, en nu de nieuwe expositieruimte, op de eerste verdieping. De trap daarnaartoe voert langs het enorm schilderij. ”Waar moet je het anders kwijt?”, vraagt archiefdirectuer Herman Harder retorisch. Tegenover de camera van Kamper Nieuws vertellen Harder en Riezebos uitgebreid over de restauratieklus.
Het schilderij toont een bijbels tafereel van de ontmoeting tussen koning David en zijn toekomstige (tweede) vrouw Abigaïl (1 Samuel 25:24). Ze knielt neer om David om vergeving te vragen. Zijn leger te paard wordt gelaafd met brood, wijn, schapen, koren, rozijnen en vijgen. Het tafereel is eerder in de 17e eeuw ook geschilderd door Peter Paul Rubens.

Verwerving onbekend
Hoe het schilderij is beland in het Frans Walkate Archief is onbekend. Wel weet Harder te vertellen dat het pronkstuk jarenlang boven de schouw heeft gehangen in het huis van de gezusters Lubbers aan de Boven Nieuwstraat. Het pronkstuk stamt uit 1660, één jaar nadat schilder Claes Bellekien trouwde en anderhalve maand nadat hij in ondertrouw was gegaan.
Na vijftien jaar vertrok hij toen uit Kampen. Er is niet veel over hem bekend behalve dat er meer schilderijen van hem gevonden zijn aan de Boven Nieuwstraat 121. Hij zou ook een stadsgezicht op Kampen geschilderd hebben dat destijds in het Raadshuis hing.
Zijn bijbels tafereel van David en Abigaïl hangt drieëneenhalve eeuw later een paar straten verderop te pronken. Een knap staaltje van Kamper schilder- en restauratiekunst.


De kunstrestauratrice in de hal van het SNS Historisch Centrum (foto: Maarten van Gemnert)

Galerie Niemeijer
Christine Riezebos leerde het restauratievak in de galerij van haar vader, om precies te zijn van de restaurateur van Galerie Niemeijer in Zwolle. Haar broer is lijstenmaker en heeft de houten kwablijst van het schilderij onder handen genomen. Volgens Riezebos is het bijzonder dat de originele lijst nog om het schilderij zit.
In Wilsum heeft de kunstrestauratrice haar atelier waar ze dagelijks met restauraties in de weer is. Ze is de vaste restaurateur van het Frans Walkate Archief en heeft al veel schilderijen in het SNS Historisch Centrum een nieuw leven gegeven. Soms is een gemeente haar opdrachtgever en musea wereldwijd weten Riezebos te vinden.
Voor het schilderij aan de Burgwal heeft ze diverse beschadigingen hersteld en het doek opnieuw, en ditmaal goed, opgespannen. Harder merkt op hoe onder meer de kleuren weer opgefrist zijn. En niet alleen als het op het schilderij gerichte lichtspotje brandt.