KAMPEN – Horecaondernemers hebben gemengde gevoelens overgehouden aan het voornemen van het kabinet dat zij, met inachtneming van de anderhalvemeterregel, zeer waarschijnlijk per 1 juni weer open mogen. Enerzijds zijn de Kamper ondernemers blij dat ze weer aan de slag kunnen, maar aan de andere kant zijn er zorgen over de omzet. Geld moet immers met minder gasten en tafels verdiend worden. Jimmy Croymans: “Had ik met de helft van de tafels mijn geld kunnen verdienen, dan had ik het lang geleden al gedaan.”
De boodschap van de premier werd door de horecaondernemers in Kampen op verschillende manieren ontvangen. Lotte Menting van De Stadsherberg luisterde gelaten naar zijn bericht. “Het is wat het is. Je hoopt natuurlijk dat de maatregelen eerder voorbij zijn, maar iedereen heeft ermee te maken. Gezondheid staat voorop. Ik ben blij dat er weer een begin is en dat we een beetje naar de normale situatie toe kunnen werken.”
Jimmy Croymans van Café ’t Ponton staat er minder positief in dan Menting. “Je verwacht goed nieuws. Maar is dit het goede nieuws waar we het mee moeten doen? Het is een stap in de goede richting. We kunnen weer aan het werk, maar het is werken voor de rekening en niets over houden. Naast deze versoepeling met er wel een noodfonds komen, want anders gaat wel driekwart van de horeca kapot, denk ik. Horeca en anderhalve meter afstand, dat gaat gewoon niet.” Ook de verruiming per 1 juli van dertig naar honderd toegestane personen binnen het pand maakt daarin weinig verschil, geeft Croymans aan. “Onze ruimte wordt er niet groter van.”
Croymans kan met inachtneming van anderhalve meter afstand in zijn café nog geen negen zitplaatsen aanbieden. “We zullen ons geld met ons terras moeten gaan verdienen. Daar komen dan maximaal veertig zitplaatsen, dat is minder dan de helft van het normale aantal. Had ik met de helft van de tafels mijn geld kunnen verdienen, dan had ik het lang geleden al gedaan.” Michel van den Bos van Herberg De Bonte Os geeft aan dat hij de gevraagde anderhalve meter afstand ook wel ‘een dingetje’ vindt. “In eerste instantie was ik blij dat wij waarschijnlijk weer per 1 juni normaal mogen draaien”, zegt Van den Bos. “Maar het was ook dubbel. Met die anderhalve meter afstand kunnen wij niet het aantal gasten bedienen als wij normaal gesproken doen.”
De gemeente Kampen zou horecaondernemers extra terrasruimte kunnen geven, zodat zij het verlies aan tafels een beetje kunnen compenseren. De fracties van Gemeente Belang Kampen, GroenLinks en Kampen Sociaal hebben het college verzocht die mogelijkheid te bieden. “Aan een terras dat van honderd personen teruggebracht moet worden naar dertig personen, kan niemand geld verdienen”, zegt fractievoorzitter Nardus Koster (GBK). “Daarom vinden wij dat horecaondernemers tijdelijk gebruik moet kunnen maken van meer openbare ruimte, maar tegen gelijkblijvende kosten. Want als extra terrasruimte tegelijkertijd extra kosten met zich meebrengt, heeft een horecaondernemer er niets aan. Laten we ze de kans geven om nu ook wat te verdienen.”
De fracties denken aan onder andere de Nieuwe Markt en het Van Heutszplein als mogelijke locaties voor terrassen. Ook zouden in de stad parkeerplekken opgeofferd kunnen worden voor terrassen. “Waar een ondernemer zijn kans ziet om nu te ondernemen, moet hij de ruimte krijgen”, stelt Koster. Is dat niet onrechtvaardig tegenover houders van een parkeervergunning? “Ja, natuurlijk is het dat. Maar de terrassen moeten alleen ingericht worden als het mooi weer is. Dan is er ook minder autoverkeer in de stad, dus het één lost het ander wel op. We moeten daarin flexibel zijn met elkaar.”
“Er zullen vast ondernemers van die extra terrasruimte gebruik willen maken”, zegt Croymans. “Maar ik kijk voorlopig de kat uit de boom. Willen wij op de openbare weg een terras beginnen, dan moet er een behoorlijke investering gedaan worden. Dat kan op dit moment gewoon niet.” Van den Bos daarentegen zegt dat De Bonte Os ‘zeker gebruik zal maken van ruimte in de Torenstraat’. Menting laat weten dat De Stadsherberg op dit moment geen terrasruimte heeft en een eerder geboden mogelijkheid daarvoor heeft afgewezen.
Zowel Café ’t Ponton, De Stadsherberg als Herberg De Bonte Os zijn van plan om maandag 1 juni weer open te gaan. “Het zal onder totaal andere omstandigheden zijn dan normaal. Geld overhouden is er voorlopig nog niet bij”, zegt Croymans. Dat denkt ook Menting ook. “We gaan dit jaar niet echt meer iets verdienen. Maar je kunt beter iets hebben dan niets.” Van den Bos is het met haar eens. “We mogen nu weer doen waar we goed in zijn. Er is in ieder geval iets en daar zullen we mee moeten werken. Zolang wij goed blijven koken, zullen de gasten blijven komen.”