ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – In een kort geding heeft de gemeente Kampen de ontruiming geëist van de villa aan de Bovenhavenstraat 14. Pas na verwijdering van de krakers kan het pand worden gesloopt, stelde de gemeente woensdag in de rechtbank.
Over de toekomst van de historische villa naast de oude glasfabriek wordt al jaren in de politiek gesproken. Al vanaf 2005 wordt het bewoond door krakers. Met een van hen, Lesley, werd in 2017 door de gemeente een contract gesloten. Bij renovatie van het pand zou de kraker het pand verlaten. Maar na lang wikken en wegen koos de gemeente dat jaar niet voor renovatie, maar voor sloop. Projectontwikkelaar Mateboer wil nu snel aan de slag omdat de vergunningen rond zijn. Onderdeel van de voorwaarden van die vergunning is namelijk dat de ontwikkelaar haar plan binnen twee jaar voltooid moet hebben. Mateboer kocht het pand van de gemeente. De gemeente heeft met die koop afgesproken het pand leeg op te leveren. “Het algemeen belang vergt dat de sloop en nieuwbouw ter stond ter hand wordt genomen. Renovatie is onhaalbaar gebleken'', stelde advocaat Wim Klostermann namens de gemeente.
'Geen spoed'
De vier krakers zijn echter niet voornemens te vertrekken. Volgens hun advocaat Tina Westerhof-Dijkstra is er van spoed – een van de vereisten voor een kort geding – in dit dossier geen sprake. Want waarom stapte de gemeente dan al niet in 2017 naar de rechter toen de gemeenteraad tot sloop van het pand besloot? Bovendien was de afspraak dat er eerst een gebiedsvisie wordt opgesteld voordat er gesloopt zou worden. Van die visie is niets gebleken. “De gemeente voert aan dat de situatie urgent is vanwege de staat van het pand. Maar hoe zit het dan met de panden op de percelen op nummer 8 en 10?” Op die percelen staat de oude glasfabriek zelf. Er ligt geen enkel rapport waaruit blijkt dat de villa nu direct gesloopt moet worden, aldus de raadsvrouw.
Dat het pand de gemeente een doorn in het oog is, werd de voorzieningenrechter wel duidelijk, maar is hier ook de veiligheid in het geding? De gemeente wees daarbij op de verontreinigde bodem onder het pand. Wethouder Albert Holtland, ook op de zitting aanwezig, kon over de veiligheid wel wat toevoegen. “We hebben voor 10.000 euro geïnvesteerd om de veiligheid bij de belendende panden te garanderen. We hebben daar netten gespannen tegen vallende delen. We houden ons hart vast bij elke storm.” De krakers stellen dat ze bij ontruiming op straat komen te staan. Een van hen werkt vanuit huis vanwege de coronacrisis. “Op straat kan ik niet werken. Ik heb stroom en internet nodig voor mijn computer.” Kraker Lesley, die al zeven jaar in het pand woont, wil bij renovatie best vertrekken. “Bij renovatie vertrek ik vrijwillig, bij sloop niet.” Bovendien is het pand veilig, stellen ze.
De gemeente vindt dat de krakers tijd genoeg hebben gehad om alternatieve woonruimte te vinden. “Meneer heeft al zeven jaar de tijd om net als alle andere burgers in dit land een rechtmatig onderkomen te vinden”, zei advocaat Klostermann. De gemeente denkt ook dat met de start van de sloop het eigenaren van andere panden in het gebied duidelijk wordt dat ze mee moeten werken met de nieuwbouwplannen. Maar vanwaar die haast, vroeg advocaat Westerhof zich af. “Uit niets blijkt dat de situatie zo ernstig is dat nu meteen gesloopt moet worden.”
De voorzieningenrechter doet op 23 september uitspraak.
Gerelateerde artikelen
Bert | woensdag 9 september 2020 16:36