KAMPEN – Hoe het voelt om als vis aan de haak te worden geslagen, dat kan Kampenaar Mark Vorsteveld (45) vertellen. Onlangs plaatste hij op Facebook een bericht waarin hij deelt hoe hij vijf maanden geleden al fietsend over de Vloeddijk een weerhaak in zijn neus geworpen kreeg door een vliegvisser. Vorsteveld: “Het kan toch niet zo zijn dat mensen langer blijven vliegvissen op die plek?”
Zondag 17 november 2019. Het is vroeg in de middag wanneer Mark Vorsteveld op de elektrische fiets van zijn vrouw naar huis rijdt. Zojuist heeft hij een kop koffie gedronken bij zijn schoonouders. ‘Even snelheid maken, dan ben ik zo thuis’, denkt hij bij zichzelf. Als Mark op de Vloeddijk rijdt, ziet hij meerdere vliegvissers aan de waterkant staan. Het is voor de tijd van het jaar dan ook prima weer. Mark ziet dat een van de vissers ter hoogte van de Meeuwenbrug klaar staat om zijn hengel uit te werpen. Even vraagt hij zich af of het wel goed gaat, want hoe lang is die lijn eigenlijk? Dan gaat het snel.
Voordat Mark het beseft heeft hij een vislijn om zijn hoofd en een weerhaak in zijn neus. De visser komt geschrokken aanlopen. “Dit is mij nog nooit gebeurd, want ik kijk altijd goed uit.” Mark is beduusd en voelt aan zijn neus. Bloed gulpt uit de wond. “Wat moeten we nu?”, vraagt de visser. “Die haak moet eruit, ik ga naar huis”, antwoordt Mark licht geïrriteerd. Hij stapt weer op de fiets en rijdt zo snel als hij kan naar huis, met de vishaak nog in zijn neus.
“Thuis heb ik toen de huisartsenpost gebeld”, blikt Vorsteveld vijf maanden later terug. “De dokter vond het heel apart. Hij is twintig minuten bezig geweest om de weerhaak letterlijk met een vistang uit mijn neus te halen.” De verknipte haak heeft Mark niet meer meegenomen naar huis. Ook een ander ‘aandenken’ aan het voorval heeft hij niet meer. “Achteraf heb ik geen last meer van de wond gehad en je kunt het ook niet meer zien. Maar stel dat ik de haak in mijn ogen gehad zou hebben. Levensgevaarlijk.”
Een week geleden plaatste Vorsteveld een bericht over het incident op social media. “Ik probeer te voorkomen dat zoiets nog eens gaat gebeuren. Het kan toch niet zo zijn dat mensen langer blijven vliegvissen op die plek?” Daarom nam hij in november al contact op met gemeente Kampen. De gemeente verwees Vorsteveld door naar Hengelaarsvereniging ‘Ons Vermaak’, omdat zij de vergunningen aan hen die in Kampen willen vissen verstrekken. Vorsteveld: “De communicatie met Ons Vermaak verliep langzaam; af en toe had ik het idee dat ik niet serieus werd genomen. In januari kreeg ik contact met de voorzitter. Daarna heb ik niets meer gehoord, totdat ik het bericht online zette.”
Voorzitter Renko van Bodegraven liet Vorsteveld weten dat hij deze week in gesprek is geweest met de gemeente. “Nadat het voorval bij ons bekend was, hebben wij het direct besproken in de bestuursvergadering. Daarna is er contact gezocht met de gemeente, want we willen hier wel iets aan gaan doen.” Volgens Van Bodegraven heeft vooral de juridische kant van de zaak ervoor gezorgd dat het contact niet zo snel verliep als Vorsteveld gehoopt had.
Van Bodegraven is het met Vorsteveld eens dat vliegvissen aan de Vloeddijk ‘niet verantwoord’ is. “Vissen met een werphengel kan daar prima, maar vliegvissen is daar wel gevaarlijk omdat de lijn behoorlijk ruimte nodig heeft. Dat hebben wij ook gecommuniceerd naar onze leden.” Een concreet verbod kan Ons Vermaak nog niet aan zijn leden opleggen. “Je zit met de lopende vergunningsvoorwaarden. Als iemand een visvergunning heeft, mag diegene op dit moment in de binnenstad vissen. Voor volgend jaar gaan we de vergunningsvoorwaarden in ieder geval aanpassen."
Zolang er nog gevist wordt aan de Vloeddijk, fietst Vorsteveld er met een grote boog omheen. “Ik heb ondervonden hoe gevaarlijk vliegvissen binnen de bebouwde kom voor fietsers is. Dat hoeft niet nog een keer.”