De Brug

Woensdag, 27 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

De MKB-toets en MKB-vriendelijkste gemeente

De MKB-toets en MKB-vriendelijkste gemeente
Redactie: Nick de Vries

Het lijkt wel of ondernemers en overheden steeds verder van elkaar komen af te staan. Twee werelden die echt anders naar de wereld kijken. Zelf heb ik als ondernemer en voormalig ambtenaar het geluk veel kennis van beide werelden te bezitten. Iedere dag merk ik in de Regio Zwolle de goede wil aan de overheidszijde. De afgelopen coronatijd heb ik als werkgeversvertegenwoordiger de samenwerking met de overheid als uiterst positief ervaren.

Ondanks de goede wil gaat het ook vaak mis in de samenwerking tussen individuele ondernemers en overheid. Naast dienstverlening is ook regeldruk een toenemend thema. Dit geldt zowel voor landelijke maatregelen als van gemeenten. Omdat regels vaak niet zijn afgestemd op de praktijk van het MKB - terwijl 98 procent van alle bedrijven tot die categorie behoort - kunnen ondernemers er slecht mee uit de voeten. Is dat onwil? Ik denk het niet. Geen ambtenaar stapt ’s morgen uit bed om ondernemers dwars te zitten.

MKB Nederland wil samen met de gemeenten en lokale ondernemersverenigingen de MKB-Toets invoeren. Deze MKB-toets maakt het voor ondernemers mogelijk om vooraf mee te denken met beleid en regelgeving. Het biedt de kans voor gemeenten om de samenwerking met de lokale bedrijven te verbeteren. Het vergroot bovendien het draagvlak voor beleid.

Een MKB-Toets krijgt in de praktijk vorm door een panel van individuele mkb-ondernemers en/of vertegenwoordigers van lokale ondernemersverenigingen, de mogelijkheid te geven om in een vroege fase met de gemeente mee te denken over de vormgeving van beleid en nieuwe regels. Voor elk nieuw beleid of regeling met naar verwachting significante gevolgen voor het mkb, wordt een representatief panel van lokale mkb-ondernemers geformeerd. Op basis van praktijkervaring geeft het panel concreet aan in hoeverre het voornemen van gemeenten werkbaar en uitvoerbaar is, waar knelpunten zitten en hoe de regeldruk voor het mkb beperkt of voorkomen kan worden. De gemeente geeft vervolgens in de toelichting van nieuw beleid aan hoe de inbreng van het panel is benut.

De gemeente Kampen werkt bij de afdeling vergunningen reeds op vergelijkbare wijze. Samen met andere ondernemers heb ik gepleit voor een ontheffingsmogelijkheid om constructieve berekeningen later dan bij de vergunningsaanvraag in te mogen dienen. Daar is invulling aan gegeven. Hoe mooi kan het zijn: beleid en regels die afgestemd zijn op de praktijk en daarmee effectief, uitvoerbaar en het voorkomt onnodige regeldruk.

De MKB-toets is in Kampen nog niet ingevoerd. MKB-Nederland Regio Zwolle gaat een handreiking doen met een 10 stappenplan om de invoering van de MKB-toets mogelijk te maken. En uiteindelijk moet het ondernemersklimaat een stukje beter worden. Deze MKB-toets vormt sinds dit jaar overigens ook een belangrijk onderdeel in de verkiezing tot MKB-Vriendelijkste Gemeente van MKB-Nederland.

Jelle Weever

Voorzitter MKB NL Regio Zwolle & DGA Weever bouw