De Brug

Zondag, 24 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Daniëlle Koopman: ‘Het zwembad is niet te exploiteren zonder financiële bijdrage van de gemeente’

Daniëlle Koopman: ‘Het zwembad is niet te exploiteren zonder financiële bijdrage van de gemeente’
Foto: Niek Teune
Redactie: Nick de Vries
(Door Niek Teune)

KAMPEN – Na de bekendmaking van Sportfondsen om per 1 november te stoppen met de exploitatie van zwembad de Steur, is het Kamper zwembad voortdurend onderwerp van gesprek. Daniëlle Koopman, algemeen manager van het zwembad, vindt dat onwaarheden steeds vaker de ronde doen. Daarom wil ze graag haar kant van het verhaal vertellen. Een monoloog.

“Het nieuwe zwembad moest in eerste instantie een sportbad worden, maar uiteindelijk is er ook een stukje voor recreatie bijkomen. Het recreatieve gedeelte is voor de Kampenaren nihil in vergelijking met dat wat ze gewend waren. Soms denk ik dat de gemeente de keuze had moeten maken tussen een volledig sportbad of een grotendeels recreatief zwembad. Dit is een beetje half-half. Hierdoor heeft het imago wel een deuk opgelopen.”

“Wij hebben er van alles aan willen doen om het tij te keren. Maar de kaders zijn anders dan voorheen. We zijn nu een risicodragend bad, wat betekent dat alle verliezen voor Sportfondsen zijn. In de tijd van het oude zwembad gaf de gemeente Kampen jaarlijks bijna 800.000 euro subsidie. Daarom kon je er ook van ’s ochtends 7.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur komen zwemmen. Die zoete inval kunnen wij nu niet meer bieden. We willen wel graag de openingstijden verruimen, maar daar moet dan wel omzet tegenover staan. Daar komt bij dat wij vastzitten aan afspraken die in de aanbesteding vastgelegd zijn, zoals tijden waarop de verenigingen zwemmen. Zij komen elke avond op primetime, waardoor er voor ons weinig mogelijkheden zijn om recreatief zwemmen aan te bieden.”

“Vanaf januari 2017 is Sportfondsen er bijna voor een miljoen euro bij ingeschoten. Sportfondsen had gehoopt dat de recreatieve zwemmers van het oude bad ook naar het nieuwe zwembad zouden gaan. Maar de praktijk is anders. Daarnaast is bij de inschrijving kenbaar gemaakt dat we in 2017 al een mooi stadspark zouden hebben, met onder andere hardlooproutes en een evenemententerrein. Daar is nog niets van terechtgekomen. Ik snap dat er keuzes gemaakt zijn, maar het is wel een onderdeel van het begrotingsgat dat is ontstaan.”

“Sinds 2018 zijn er al gesprekken met de gemeente over de tegenvallende omzet. Externe partijen hebben gekeken naar de kosten die we maken. Goedkoper kon het niet. Op een gegeven moment zie je geen verbetering. Sportfondsen heeft nu al een miljoen bijgedragen, terwijl het contract nog zeven jaar loopt. Is het verantwoord om dan door te gaan? Sportfondsen vond dat niet en daarom is besloten om het contract terug te geven aan de gemeente Kampen. Of dat een donderslag bij heldere hemel was? Nee, dat niet. Het exacte moment kwam voor mij onverwachts. Maar dat het kon komen, dat wisten zowel ikzelf als de andere personeelsleden alsook de gemeente.”

“Het stoppen met de exploitatie van zwembad De Steur was een moeilijke keuze voor Sportfondsen. Maar onder de huidige voorwaarden kan het gewoon niet. Er is geen enkel ander bedrijf die het op deze manier had kunnen doen. Het gat van bijna acht ton subsidie naar helemaal niets is te groot. Ik ben ervan overtuigd dat dit bad niet te exploiteren is zonder een bijdrage van de gemeente.”

“De exploitatieovereenkomst loopt 1 november ten einde. De gemeenteraad moet op 8 oktober gaan besluiten of ze het zwembad open willen houden. Wat mij betreft gaat de gemeente Kampen nog door met Sportfondsen totdat de nieuwe aanbesteding is uitgeschreven; dat duurt negen maanden. Er zijn door Sportfondsen aanbiedingen gedaan om verder te gaan met een tijdelijke situatie.”

“Er wordt door sommige mensen geroepen dat Sportfondsen geen kans meer mag krijgen, omdat ze zich niet aan de contractuele afspraken zouden hebben gehouden. Maar dat is nergens op gebaseerd. Als wij onze contractuele verplichtingen niet nagekomen zouden zijn, dan was de gemeente echt niet al een halve eeuw met Sportfondsen als exploitant in zee gegaan. De relatie tussen de gemeente en Sportfondsen is dan ook heel goed. Ik heb alle raadsfracties uitgenodigd om de ervaringen van onszelf en van de bezoekers met hen te delen om tot een weloverwogen besluit te komen. De fractieleden die de bovenstaande mening delen, zijn helaas nog niet bij ons op bezoek geweest.”

“Dat het zwembad per 1 november dicht zou moeten, is niet voor te stellen. Onze dertig personeelsleden zouden op straat belanden. En wat dacht je van al die honderden kinderen die hier op zwemles zitten? En moeten de duikvereniging en zwemvereniging zichzelf dan opdoeken? Dat kan toch niet waar zijn. Het sluiten van het zwembad is echt kapitaalvernietiging. Ik ben daarom ontzettend blij dat het college van burgemeester en wethouders op zoek wil gaan naar een tijdelijke exploitant, zodat het zwembad open kan blijven. Wij gaan de komende tijd gewoon door met de dagelijkse werkzaamheden. Ons enthousiaste en betrokken team blijft het beste beentje voor zetten, in de veronderstelling dat ook de gemeenteraad wil dat het zwembad geopend blijft.”