KAMPEN - Kunsthistorica Sophie van Steenderen start vrijdagmiddag 25 september in de Stadskazerne de cursus 'Schilderkunst van de Gouden Eeuw'. In vijf colleges vertelt ze over één van de boeiendste periodes uit de geschiedenis van de kunst: de Nederlandse 17e eeuw.
Niet voor niets staan er dagelijks lange rijen voor de ingang van het Rijksmuseum in Amsterdam. Van over de hele wereld komt men, jong en oud, om oog in oog te staan met de beroemdste schilderijen die Nederland heeft voortgebracht, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer.
Maar waarom zijn deze en andere werken uit de Gouden Eeuw eigenlijk zo bijzonder? In vijf lessen neemt Sophie de Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw onder de loep. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de kunstwerken zelf en aan hun makers, maar ook aan de tijd waarin de schilderijen zijn gemaakt. De maatschappelijke, religieuze, politieke en economische situatie van de 17e eeuw is namelijk onlosmakelijk verbonden met de kunst, haar waarde en betekenis.
De verschillende genres in de schilderkunst zullen uitgebreid behandeld worden: historiestukken, portretten, genrestukken, landschappen en zeegezichten en stillevens. Met welk doel werden deze schilderijen gemaakt? Wie kochten de werken? Welke boodschap of moraal zit er in de schilderijen ‘verborgen’?
Deelname aan de cursus kost 140 euro, inclusief een digitale syllabus. Leden van de Bibliotheek Kampen betalen 125 euro. Aanmelden via sophie@kunsthistorica.nl of (06) 192 022 29.