Gewenste resultaten
In korte tijd is er in onze samenleving enorm veel veranderd. Dachten we eerst nog dat de pittige maatregelen hooguit enkele weken zouden duren, nu wordt gesproken over een periode van een tot twee jaar voordat een vaccin tegen het virus beschikbaar zal zijn. Zo lang is het oppassen geblazen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt en een volgende piek ontstaat. Naleving van beperkingen in onderlinge contacten en hygiëne hebben gelukkig wel het gewenste resultaat gehad dat de intensive care afdelingen van de ziekenhuizen niet overbelast zijn geraakt. Een rechtstreeks compliment voor het naleefgedrag! Tegelijk worden er nog steeds mensen ziek en worden de aantallen corona patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen ons via het RIVM nog elke dag gemeld. En dat geldt ook het aantal mensen dat door corona is overleden. Voor mensen die ziek zijn of geliefden hebben verloren tellen niet de cijfers. Zij worden het hardst getroffen door corona. Wij leven met hen mee. Zij hebben het extra zwaar te verduren.
Korte lontjes
De laatste tijd zien wij gelukkig het aantal corona verband houdende ziekenhuisopnames vanuit Kampen nauwelijks toenemen. Ook landelijk zien wij een dalende lijn en datzelfde geldt voor de bezetting van de intensive care. Met deze gunstige ontwikkeling is het einde van de maatregelen helaas nog niet in zicht. Bezoek aan verpleeg- en verzorgingshuizen is nog steeds niet toegestaan. Ik heb begrepen dat de komende weken een proef wordt gedaan in enkele verzorgingshuizen en dat de resultaten over een week of drie aanleiding kunnen geven tot meer bezoekmogelijkheden. Het dagelijks leven is voor veel mensen eenzaam geworden, ondanks alle inspanningen binnenshuis om gezelligheid te behouden. Het is afhankelijk van de ervaringen onder welke omstandigheden bezoek zal kunnen. Winkels zijn weer open, maar hanteren strenge regels. Ik zie om mij heen dat winkeliers hun verantwoordelijkheden serieus nemen. Wel hoor ik dat bij sommige consumenten naarmate de tijd verstrijkt het lontje korter aan het worden is. Dat geduld opraakt wordt door bedienend personeel ervaren, maar ook door marktkooplui, de toezichthouders van politie en gemeente. Jammer, want juist zij spannen zich in het belang van de gezondheid van de consumenten en de mensen op straat in! Op zijn minst vraag ik voor hen begrip en een waarderend woord is wellicht nog meer op zijn plaats.
Houd afstand en gezond verstand
Juist in het stralende voorjaar en de lonkende zomer die uitnodigt om naar buiten te gaan, vakanties te plannen en festivals te bezoeken, vallen beperkingen zwaar. Landelijk worden maatregelen versoepeld, maar wel heel gefaseerd en mondjesmaat. De basisscholen zijn deze week weer open gegaan, er zijn meer mogelijkheden voor buitensport en de dringende oproep van de minister president ‘Blijf thuis!’ is nu vervangen door ‘houd afstand’. Er wordt een groter beroep gedaan op ons ‘gezonde verstand’. Dat is ook nodig omdat ik voorzie dat de verruiming en verfijning van de maatregelen niet goed door de overheid te controleren zijn. De samenleving komt steeds meer zelf aan zet. Vermijd daarom drukte, en als u het niet vertrouwt, ga niet naar binnen. Ook voor vakantieparken en campings komt versoepeling in zicht. Horeca, theaters en bioscopen mogen per 1 juni weer open. De kappers kunnen weer aan het werk. De bibliotheek in Kampen gaat weer open. Per 1 juli mogen restaurants en cafés maximaal 100 personen ontvangen. Datzelfde geldt voor kerken en culturele voorstellingen. Toen de coronacrisis haar intrede deed, heb ik een dringend beroep op kerken gedaan om alleen digitaal kerkdiensten te organiseren, ook al zouden er niet meer dan 30 personen komen. Doel was toen: blijf thuis! Dat beroep zal ik nu niet meer doen, ook al worden diensten voor 100 personen georganiseerd. Ik acht het nu ieders persoonlijke verantwoordelijkheid om bezoek af te wegen tegen gezondheid. Dat geldt uiteraard ook voor bezoek aan de moskee, aan theaters en culturele voorstellingen.
Elkaar wat gunnen
Ik ben blij dat een aantal ondernemers de eerste stappen kunnen zetten om verantwoord aan het werk te gaan. Zolang er geen medicijnen tegen het coronavirus zijn, blijven wij als samenleving kwetsbaar. We zullen nog lang waakzaam moeten blijven. Omdat er nog geen kijk is op het vaccin tegen het coronavirus zullen we met elkaar de anderhalve meter samenleving moeten uitvinden en inrichten. Daarover hebben wij onder meer contacten met winkeliers, de marktkooplieden, horecaondernemers over bijvoorbeeld terrassen en met andere bedrijven. Nieuwe initiatieven in deze bijzondere tijd vragen soms ook om ruimer met vastgestelde regels om te gaan. Vorige week hebben wij behalve toezichthouders en politie ook stewards ingezet om op straat waarnemingen te doen en te kijken waar wij kunnen helpen om gastvrijheid, ondernemerschap en dienstbaarheid te combineren met onze gemeenschappelijke zorg voor gezondheid. Wij hebben elkaar nodig en goede onderlinge samenwerking om de samenleving op een gezonde manier te laten draaien. Wij zijn een Hanzestad. Kenmerkend voor de Hanze was eertijds al dat wij instaken op gemeenschappelijkheid, elkaar wat gunden en zo samen wilden groeien. Er is meer dan het eigen belang. De corona periode heeft al heel wat mooie initiatieven in onze samenleving laten zien om wat voor de ander te betekenen. Die houding hebben we de komende tijd ook in zakelijk opzicht hard nodig. Help elkaar, ook om vol te houden!
Bort Koelewijn
Bert | woensdag 13 mei 2020 14:14