REGIO - Retail Platform Overijssel heeft de Overijsselse gemeente- en provinciebesturen een brandbrief gestuurd waarin zij melden dat door de corona crisis zorgelijke ontwikkelingen in de retail en de horeca in een stroomversnelling komen. “Centrumgebieden komen leeg, veel retailers gaan failliet en door de 1,5 meter samenleving kan het niet meer zo druk worden in de binnensteden als voor de crisis. Dit heeft gevolgen voor de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van steden en dorpen”, aldus het Platform.
“Daarom moeten we nu samen werken aan een nieuwe werkelijkheid voor de retail en horeca in onze binnensteden en dorpskernen. Horecabedrijven mogen zeer beperkt open en ook in de non-food retail is het omzet verlies zeer omvangrijk. De vraag die we met elkaar moeten stellen is hoe we uit de crisis gaan komen en wat we met elkaar gaan doen om de gevolgen op lange- en korte termijn beperkt te houden c.q. om te buigen naar kansen.”
Volgens het platform kunnen er een aantal toekomstscenario’s worden geschetst. “De uitersten zijn: na de coronacrisis trekt de retail weer aan en we gaan door met waar we mee bezig waren of er ontstaat versneld een grote leegstand in winkelgebieden doordat er veel bedrijven zijn omgevallen. Het gevolg van dit laatste is dat straten verpauperen en er een onaantrekkelijk winkelgebied overblijft ten nadele van de leefbaarheid voor Overijsselse inwoners. Uiteindelijk zullen we ergens tussen deze uitersten terecht gaan komen, waarbij wij de verwachting hebben dat de leegstand drastisch gaat toenemen op korte termijn. Wij verwachten dat in het komende jaar 25 procent van alle retailondernemers failliet gaan en niet meer terugkomen. Met andere woorden: lege panden en daarmee lege winkelstraten en disfunctionerende binnensteden.”
Het platform vindt dat er een grote urgentie is om ‘voortvarend aan de slag te gaan’. “Nu wachten betekent tijdverlies en dat kunnen we ons niet veroorloven. We moeten concreet samen werken in de Gouden Driehoek van overheid, ondernemers en vastgoedeigenaren. Waarbij ook onderwijs is aangesloten. Enkel met een stevige en professionele samenwerking, met in de basis leiderschap en mandaat kan er slagkracht worden gemaakt: dit is een kritische voorwaarde van succes.”
Vijf hoofdpunten
Het platform noemt vijf hoofdpunten die samen moeten worden opgepakt:
1. Stringenter retailbeleid: er moet geschakeld worden op de nieuwe werkelijkheid om toekomstbestendig te worden. Dit moet gaan leiden tot (nog) minder retailmeters en lokale transformatie van gebieden.
2. Centrumgebieden transformeren: gebieden zullen versneld veranderen van winkelgebied naar verblijfsgebied. Horeca, dienstverlening, leisure, cultuur, wonen, werken, evenementen, markten, groenvoorzieningen: het hoort allemaal thuis in de binnenstad van de toekomst. Noodzaak is om winkelmeters weg te nemen en te transformeren naar wonen en werken.
3. Toekomstgericht ondernemerschap: het versterken van ondernemerschap van met name de zelfstandig ondernemers is een belangrijke pijler onder een vitaal centrum. Het traditionele bedrijfsmodel moet versneld mee veranderen om nog vitaal te kunnen zijn. De digitalisering van de retail versnelt als gevolg van de coronacrisis en vraagt ook versneld aanpassingen van ondernemers richting een goed geïntegreerde multichannel aanpak. Ook gezamenlijk via het versneld (door)ontwikkelen van lokale promotiewebsites richting professionele lokale digitale platformen.
4. Kennis en data: de basis van beleid ligt in kennis, data en onderzoek. Met andere woorden: binnenstadmonitoring van bezoekersstromen, het presteren van winkelgebieden en vraagt een professionele aanpak.
5. Profilering en onderscheidend vermogen: het eigen karakter van binnensteden wordt nog essentiëler om als centrumgebied betekenisvol te zijn. Dit vraagt om het maken van keuzes en een specifieke inzet van kennis.
Het platform vraagt de gemeenten en provincie om samen met haar te werken aan een Overijsselse Aanpak op Binnensteden & Retail. “Dit willen we doen door in te zetten op toekomstbestendige binnensteden & retail. Daarbij verwachten we van de gemeenten en provincie niet alleen betrokkenheid, maar vooral lef en daadkracht om vernieuwingen en transformatie te stimuleren en mogelijk te maken. De bovengenoemde hoofdpunten gaan we verder uitwerken. Met uw input zal dit leiden tot een visie binnensteden en retail die we na de zomer zullen afronden.”
Bert | zondag 10 mei 2020 20:02