(door Alex de Jong)
KAMPEN - Wie vist zonder visvergunning kan rekenen op de onverbiddelijkheid van Wilfred Sollie. Hij is namens hengelaarsvereniging Ons Vermaak de BOA die de Kamper wateren afschuimt op zoek naar overtreders.
Zijn onverbiddelijkheid gaat gepaard met een boete van 140 euro. ‘Exclusief negen euro administratiekosten’, voegt hij er fijntjes aan toe. ‘Ja, daar maak je niet altijd vrienden mee’, klinkt het met gevoel voor understatement. Maar Wilfred is niet voor niets Buitengewoon Opsporings Ambtenaar. In zijn werk is hij streng en rechtvaardig. Vrienden maakt hij liever elders.
Buitengewoon Opsporings Ambtenaar. Vrijwilligerswerk voor Ons Vermaak sinds 2009. Maar door drukkere werkzaamheden, vanwege een nieuwe baan, wordt het voor hem steeds lastiger om voldoende tijd voor deze klus vrij te maken. Hengelaarsvereniging Ons Vermaak zoekt daarom een nieuwe BOA. Of meerdere. Want zonder hen hebben stropers vrij spel en kan iedereen zonder gevaar om te worden betrapt, maar zomaar zonder vergunning vissen. ‘Niet dat Ons Vermaak beter wordt van de boetes, hoor’, haast Wilfred zich te zeggen. ‘Dat geld gaat allemaal naar Den Haag.’
Mopperen
Als dan al het boetegeld naar ‘Den Haag’ gaat, waarom wil Ons Vermaak dan toch zo graag de Kamper wateren, allemaal vallend onder haar beheer, controleren? ‘Dat is duidelijk’, begint Wilfred. ‘Als er geen controle is, doet iedereen maar gewoon wat hem of haar goeddunkt. Is er controle, dan houden mensen zich beter aan de regels. Dan schaffen ze een visvergunning aan, omdat de kans om zonder gepakt te worden, groot is.’ En een vergunning voor een volwassene kost voor een jaar slechts veertig euro, waar een boete meteen honderd euro duurder is. ‘En vergeet die negen euro administratiekosten niet’, grapt hij.
Wilfred weet dat dit werk niet iets is waar je vrienden mee maakt. ‘Er is altijd wel een groep mensen dat je een klootzak vindt. Vooral omdat je mensen gaat controleren en dus in het ergste geval ook een boete moet uitdelen. Maar laten we niet vergeten: zij doen iets fout. Ze lopen, als ze gepakt worden, wel op mij te mopperen, maar wie heeft ervoor gekozen om zonder vispas te gaan zitten vissen? Niet ik!’ Door de jaren heen heeft hij wel geleerd een dikke huid te hebben. ‘Ik trek me er totaal niets van aan.’ Dus wees gewaarschuwd!
Varen zonder vaarbewijs
Bootjes op het water, waarvan de schipper vaart zonder vaarbewijs? Dan zijn ze bij BOA Sollie aan de beurt. ‘Een hoop van mijn collega’s en politieagenten vertikken het om deze boete uit te schrijven, omdat de boete belachelijk duur is, maar ik doe het wel.’ De kosten bedragen voor deze overtreding maar liefst 550 (!) euro. ‘Het wordt gezien als autorijden zonder rijbewijs.’ Menigeen weet niet eens dat hij in overtreding is, weet Wilfred. ‘Als je een boot met een motor hebt, die een snelheid van meer dan twintig kilometer per uur kan halen, dan heb je een vaarbewijs nodig. Zelfs kinderen die een opblaasrubbertje met een 6 PK motor hebben, gaan al sneller dan die twintig kilometer en zijn dan dus al in overtreding…’ Wees gerust, Wilfred is geen echte ‘klootzak’, zoals hij het zelf zegt. ‘Jeugd onder de zestien komt er bij mij vrijwel altijd met een waarschuwing vanaf…’ Slechts één keer in de afgelopen 11 jaar als BOA heeft hij ‘kinderen’ beboet. ‘Dat was bij de Zuiderwaardkolk. Toen had ik al zo ontiegelijk veel klachten gekregen van mensen die er hun hond uitlaten en vertelden van jeugd dat bierflesjes tegen de bomen kapotsloeg…. Toen ik die jongens daar aantrof, was het klaar en heb ik ze op de bon geslingerd.’
‘Heus, ik ben niet altijd zo streng, maar ‘recht is recht en krom is krom’. Daar valt niet aan te tornen.’ Daarom zet hij aan het begin van het seizoen ‘strak’ in. ‘Dan gaan er links en rechts mensen op de bon’, vertelt hij met een brede grijns. ‘Dat zingt zich over het algemeen heel snel rond. Dat merk je dan langs de waterkant heel goed. Dan hebben de mensen hun spulletjes goed voor elkaar en doet niemand meer iets fout.’ Hij laat dan vaak de teugels iets vieren, om het gaandeweg weer aan te trekken zodra hij het gevoel heeft dat mensen een loopje met hem nemen. ‘Het is soms ook een beetje een spelletje’, zegt hij.
‘Regels zijn regels’
Overigens: wie wel een vispas heeft, maar de regels daarvan aan zijn laars lapt, heeft een net zo groot probleem als iemand die zonder vispas vist. ‘De meeste vergrijpen die ik in een seizoen tegenkom zijn overtredingen van de vergunningsvoorwaarden. Dan heb je het over teveel hengels, verkeerd aas, auto niet op de juiste plek, teveel vis meenemen, vuur, alcohol; dat soort zaken.’ In de voorwaarden staat exact wat wel en wat niet mag, maar mensen lezen niet, zo weet de BOA. ‘Maar we geven dat pak papier niet aan de mensen mee omdat we ze zo graag een pak papier meegeven!’
Wat maakt zijn werk zo leuk? ‘Het is heerlijk om buiten, door de natuur te mogen zwerven, vertelt Wilfred. ‘Ik ben een vrijbuiter. Niets mooier dan te zwerven, op plaatsen te komen waar je als gewone burger niet mag komen…’ Het struinen, maar ook met de snelle boot over de IJssel varen; het heeft voor hem een ongekende charme. ‘En op de vroege ochtend is er niets mooier dan om de wereld te zien en te horen ontwaken’, vindt hij. ‘Hoeveel mensen luisteren er nu naar het vogelconcert op de vroege ochtend?’ Voor hem het mooiste concert ter wereld.
Wat verwachten we van de BOA?
De sportvisserij verwacht van BOA Sollie dat hij gemiddeld honderd uur per jaar aan zijncontroletaak besteedt, maar door zijn nieuwe baan – met andere werktijden – heeft hij de laatste tijd veel minder tijd. ‘Het afgelopen jaar kwam ik slechts aan een uur of vijftig toe. Dat is te weinig.’ Daarom hoopt de hengelaarsvereniging dat nieuwe vrijwillige BOA’s zich aanmelden.
Voorzitter Renko van Bodegraven: ‘We verwachten van een BOA dat hij met regelmaat de vissers langs de wateren controleert. Dit zal bij mooi weer frequenter zijn dan in de ‘koude’ maanden. We zoeken iemand die handelt naar de geest van de wet en niet altijd naar de letter van de wet. Iemand die er de tijd en de inzet voor heeft. Een serieus iemand die het werk als de BOA ziet - en kan gebruiken - als een opstapje naar betaald werk.’ De Hengelaarsvereniging Ons Vermaak is bereid om de kosten van de opleiding voor haar rekening te nemen. ‘Een kostbare opleiding zowel in als tijd als in geld.’ Meer weten? Kijk op www.hvonsvermaak.nl.
dekoe | woensdag 3 juni 2020 11:52