IJSSELMUIDEN – Een inwoner maakte onlangs een foto van een afvalcontainer met daarnaast een koffer, volgens hem niet netjes. “Mensen denken: ‘past net niet, dan zet ik het er maar naast’. Dat weet je toch vantevoren als je ernaartoe loopt”, vindt hij.
Volgens de gemeente wordt afval dat naast een container geplaatst is, wel weggehaald. “Maar hier gaat wel een onderzoek naar de overtreder aan vooraf. Omdat afval niet gedumpt mag worden en dus ook niet naast een afval- of textielcontainer geplaatst mag worden, wordt eerst door een BOA onderzoek gedaan om te achterhalen wie dit gedaan heeft. Dan wordt proces-verbaal opgemaakt en het illegaal gedumpte afval wordt verwijderd”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.
Wordt de eigenaar betrapt, dan worden de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld onderzoek en opruimen op diegene verhaald. “Hiervoor wordt spoedeisende bestuursdwang toegepast. Afhankelijk van de hoeveelheid afval varieert de hoogte van het bedrag”, aldus de gemeente.
Die roept ook op om bij een andere afval- of textielcontainer te kijken als een container vol is. Wanneer andere containers ook vol zijn is de oproep om afval weer mee te nemen en het later opnieuw te proberen. “Overigens is het ook mogelijk om een melding bij de gemeente te doen als een container vol zit. Dan wordt hier snel actie op ondernomen.”
Er zijn ook andere mogelijkheden om afval of textiel aan te bieden, zoals bij de kringloop of Recycling Kampen. Als afval niet in de container past, kunnen mensen het daar aanbieden. Voorgrof vuil kan ook een afspraak met de gemeente gemaakt worden om het (tegen betaling) op te laten halen.
Op www.kampen.nl/afval is alle informatie hierover te vinden. “Tot slot: het dumpen van afval is verboden, niet nodig en uiteindelijk kostbaar voor de overtreder.”