KAMPEN - Nederland was nog maar net een paar dagen vol van de coronamaatregelen toen Patricia Klaus - initiatiefneemster van ‘Rondkomen in Kampen’ - de bui al zag hangen. “Wat als mensen ziek zijn? Of niets durven op te halen uit angst voor besmetting?”
Zelf was ze onlangs nog klant van de Voedselbank en zo weet ze als geen ander hoe het is als je een week niets kunt ophalen. Daar wilde ze iets voor regelen, dus maakte ze de eerste noodpakketten en riep op Facebook de mensen op om meer donaties te doen. Nu zes weken later is alles verhuisd naar parochiecentrum ‘Het Klooster’ aan de Buiten Nieuwstraat 97.
Waarom is het verhuisd?
Patricia: “Al snel kreeg ik zoveel donaties dat ik ruimte moest maken in mijn schuur. Ik zocht ook de samenwerking met het Leger des Heils Coronateam om meer mensen te kunnen helpen. Via EetZe legde ik contact of zij nog voorraden hadden of contactgegevens van boeren wilden delen. Binnen een week had ik én een groep mensen die het moeilijk hadden én veel om weg te geven. Uiteindelijk stond mijn halve schuur vol. Het telefoontje van Martien Evers kwam dan ook als geroepen.”
Martien: “Ja, ik dacht: het Klooster is vanwege de corona crisis niet in gebruik. Ook staan er twee koelkasten. Mogelijk kunnen wij mensen dan ook voorzien van wat verse producten. Samen met mijn vrouw kan ik Patricia ondersteunen met het maken van voedselpakketten en het aannemen van donaties, uiteraard met inachtneming van de anderhalf meter richtlijnen. Het locatiebestuur van de Buitenkerk stemde meteen toe, uiteindelijk moet je, als je je geloof wilt uit dragen, letterlijk de straat op en mensen helpen daar waar mogelijk. En het mooie is dat, mocht er iets van de verse producten overblijven, ik het naar de medewerkers van het Leger des Heils kan brengen, die het dan weer verwerken in de te maken maaltijden bestemd voor de hulpbehoevenden.”
Van wie krijgen jullie zoal producten?
Patricia: “Het is onvoorstelbaar! Sommige donateurs zetten gewoon een tasje bij mijn voordeur, weer anderen sturen mij een facebookbericht dat ik mag laten weten wat nodig is. Dan krijg je ineens een heel doos beleg of gewoon vijf keer alles wat je had genoemd. Dit is zo mooi! Via EetZe is contact gelegd, van daaruit kreeg ik veel aardappelen, wortelen, tomaten en eieren. Vanuit de stichting de Daltons kreeg ik een financiële donatie om zelf producten bij te kopen. Dat is zo welkom! Ook van particulieren mogen wij ontvangen. Erg fijn dat er zo veel lieve mensen zijn!”
Martien: “En dan hopen wij dat dit voortgezet gaat worden, of nog liever: dat er nog meer gedoneerd kan worden zodat we nog meer mensen kunnen helpen.”
Zit je niet in het vaarwater van de Voedselbank?
Patricia: “De Voedselbank had tijdelijk wat krapte met producten door hamstergedrag en lege supermarkten. Gezinnen konden bij mij hun pakket aanvullen. Ik vond het lastig dat de Voedselbank riep om producten en bij mij de schuur vol liep. Ik zocht daarom contact met hen. In het gesprek bleek dat zij weer in de lift zaten en gezinnen echt nog genoeg konden bieden. Mij werd verzekerd dat ik echt niet bang hoefde te zijn dat ik de baten voor de Voedselbank afsnoep met onze actie. Zij hebben hele andere distributielijnen lopen. Ook begon op dat moment het telefoonnummer van Stichting Welzijn te circuleren. Zieken of ouderen die het pakket niet durven op te halen kunnen nu hulp vragen aan Welzijn: zij regelen dan een vrijwilliger de boodschappen haalt en bezorgt.”
Waarom gaan jullie door als Welzijn en de Voedselbank er zijn?
Patricia: “Die vraag stelden mijn vrienden ook. Inderdaad, de noodaanvragen lopen terug en dat is mooi! Maar de noodzaak tot doorgaan is heel simpel. Zelfs vóór corona zijn er mensen die net tussen wal en schip vallen. Dit zijn de groepen die het nu nog zwaarder hebben en daar komen nu mensen bij. Ik verwacht dat het aantal mensen in financiële moeilijkheden zal stijgen. Sommige waren tot voor kort zelfredzaam en weten nog niet de weg.”
Martien: “Het kan natuurlijk ook zo zijn dat gezinnen om welke reden dan ook niet terecht kunnen bij de Voedselbank, bijvoorbeeld omdat je net boven de inkomensgrens zit of net niet voldoet aan de gestelde kaders voor een noodregeling van de overheid. Dan zijn wij het opvangnet voor deze gezinnen.”
Patricia: “Het zijn niet alleen de boodschappen. Het is ook om te laten merken: ‘Jij doet er toe! Jij mag om hulp vragen… Kom, ik help je en ga met je meedenken’ als boost om dit vol te houden.”
Hoe werkt de uitvoering?
Martien: “Iedereen die in de misère zit en niet bij de Voedselbank of andere regeling terecht kan, mag nu hulp vragen bij mij. Graag van te voren even een berichtje via martienevers@home.nl of een telefoontje naar (06) 120 528 24. Ik maak aan de hand van de gezinssamenstelling een fijn pakket en waar nodig geven we advies voor structurele andere vormen van hulp.”
Hebben jullie nog donaties nodig?
Martien: “Jazeker! Ook hiervoor kun je even een belletje doen naar mij zodat we een afspraak kunnen maken over hoe, wat en waar. Iedereen die dus thuis nog houdbare boodschappen heeft die men wel wil schenken is van harte welkom! Alle beetjes helpen. Ook zal ik zelf op pad gaan om te proberen gratis of voor kostprijs voedselproducten te verkrijgen. Wanneer de corona crisis nog lang aanhoudt zijn wij er namelijk van overtuigd dat meer gezinnen in nood komen te verkeren.”
Wat adviseren jullie mensen?
“Durf te vragen! Wees niet te trots! Vraag de overheidsregelingen aan! Vraag bij de Voedselbank om (nood)steun. Durf je geen boodschappen te doen? Bel dan het coronateam van Stichting Welzijn (038-456 97 00). En loop je vast of moet er even wat tijd overbrugd worden qua eten: bel of mail Martien!”