De Brug

Woensdag, 27 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Open Monumentendag met Inloopconcert Kamper Byzantijns Kozakkenkoor

Ingezonden door: E. Jalving

Op zaterdag 14 september is het Ikonenmuseum gratis toegankelijk tijdens Open Monumentendag. Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor verzorgt in de middag een inloopconcert waarbij iedereen van harte welkom is. Deze keer zal het koor liturgische liederen ten gehore brengen.

De Byzantijnse wijze waarop de eredienst gevierd wordt, is ontstaan in het vroegere Byzantium omstreeks het jaar 330. Later kreeg deze plaats de naam Constantinopel en heet nu Istanbul. Het orthodox staat hier voor de leer van de Oosterse kerk als geheel en niet in de zin van “recht of streng” in de leer.

De Byzantijnse muziek kenmerkt zich door emotie, gebed en diepgang. De muziek –zang- vormt een geintegreerd onderdeel van de viering van de eredienst. De Russische kerkmuziek gaat meer dan duizend jaar terug. De oorsprong van de Russische kerkzang ligt in de Griekse en Bulgaarse zang. De 17e eeuw is een tijd van grote veranderingen in de geschiedenis van de Russische muziek. De muziek van Rusland komt ook onder invloed te staan van de West-Europese muziek. Na de Unie met de Katholieke kerk komt Oekraïne onder politieke en culturele overheersing van Polen te staan. Als offensief tegen het orgel zetten de Russen Oekraïense zangmeesters in.

In de 19e eeuw wordt de kloof, tussen de oude kerkzang en de meer verwereldlijkte kerkmuziek steeds groter. Men wil weer terug naar de eigen wortels. In 1988 komt er een einde aan de vervolging van het geloof en gaat men zich actief bezighouden met de restauratie van de oude kerkmuziek. Rusland herontdekt haar eigen kerkelijke traditie, die al snel ook in het Westen erkenning en waardering verwerft.

Het KBKK werd ruim elf jaar geleden opgericht door een aantal Kampenaren die onder de indruk waren van de Byzantijnse muziek. Al spoedig sloten zich ook mannen van buiten Kampen zich bij het koor aan en was het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor een feit. Op dit moment telt het gezelschap ruim dertig zangers, die onder leiding van dirigent Henk van de Wetering alles in het werk stellen om de Oosteuropese zangkunst onder de knie te krijgen.

In de afgelopen jaren heeft ze tal van concerten gegeven, zowel in als buiten Kampen. Ook wordt medewerking verleend aan kerkelijke vieringen en ikonenwijdingen.

Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor heeft zowel liturgische als volksliederen op het repertoire staan met elk een eigen outfit. De liturgische liederen worden in het wit gezongen, de volksliederen in het rood.

Op 14 oktober verzorgt het KBKK samen met Schola Cantorum Campensis een concert in de Buitenkerk van Kampen waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de stichting Hulp Tsjernobilkinderen.

Aanvang: 13.30 uur. Het concert duurt tot 15.00 uur.

De toegang is gratis.