De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Eigenaars nieuw Thais restaurant aan de IJsselkade doen historische vondst.

Eigenaars nieuw Thais restaurant aan de IJsselkade doen historische vondst.
Foto: Harry Gunnink
Ingezonden door: Harry Gunnink

In de voormalige Bistro "Bij Alex" aan de IJsselkade zijn de nieuwe huurders, Hinrich Prins en Renske Gunnink, druk aan het verbouwen. Ze toveren de "Olde Vismark" om tot een hedendaags Thais restaurant. De naam is al bekend: "Madame Som Tam".

Tijdens de verbouwing vinden ze in de kelder een glas-in-lood raam. Licht beschadigd en onder het vuil en stof. Op het raam is een afbeelding te zien van de "Olde Vismark". Het pand, waar nu zo hard gewerkt wordt. Ook is er een afbeelding van een schip te zien.

Hinrich en Renske begrijpen meteen dat ze echt iets speciaals hebben gevonden. Ze willen niet dat dit bijzondere raam verloren gaat of in de kelder onder het stof blijft liggen.

Via mailcontact met Jan van Arkel van de historische kring Kampen komen ze in contact met Annemiek Jonker, adviseur monumentenzorg en erfgoed bij de gemeente Kampen. Als Annemiek het raam komt bekijken, spat het enthousiasme van haar gezicht. Ze straalt! "Wat een bijzonder glas-in-lood raam", is haar eerste reactie. "En wat geweldig, dat jullie hierover contact hebben gezocht. Dit is echt van grote historische waarde".

Bij het horen van deze woorden en bij het zien van Annemieks reactie zie je Hinrich en Renske denken. Als het zo'n belangrijk voorwerp is, zullen we dan . . . .

Snel is hun beslissing genomen. Renske Gunnink geeft aan: "Nu er sprake is van de bijzonderheid van dit glas-in-lood raam, waarbij wordt gezegd dat het gezien kan worden als een belangrijk erfgoed voor de gemeente Kampen, dan willen wij dit raam graag aan de gemeente Kampen schenken. Ook al zijn we nog geen Kampenaren en is ons restaurant nog niet open, wij willen graag dit gebaar maken naar de gemeente Kampen en haar inwoners".

Annemiek Jonker straalt van oor tot oor. Ze zegt namens de gemeente Kampen dat ze ontzettend blij is met deze gulle gift.

In mijn ogen lijkt het m.i. een wat minder 'belangrijk erfgoed' dan Annemiek Jonker, (adviseur monumentenzorg denkt) Ik denk haast zeker te weten,dat dit raam in de deur of i.d. van het huidige restaurant (voorheen d' Olde Vismark) heeft gezeten. Dit restaurant is volgens mij in de tweede helft van jaren '50 gebouwd. Enig speurwerk b.v. bij de oude eigenaar Evert van Dijk had vrijwel zeker meer informatie kunnen geven. Het onderstaande is dan ook m.i. erg voorbarig!!! 'Als Annemiek het raam komt bekijken, spat het enthousiasme van haar gezicht. Ze straalt! "Wat een bijzonder glas-in-lood raam", is haar eerste reactie. "En wat geweldig, dat jullie hierover contact hebben gezocht. Dit is echt van grote historische waarde '
Klaas | woensdag 3 juni 2020 12:41