Leerlingen “de Wegwijzer” poetsen struikelstenen.
Op 17 april, de Kamper bevrijdingsdag, hebben leerlingen van basisschool "de Wegwijzer" Struikelstenen gepoetst in de Kamper binnenstad.
De stichting Kamper Struikelstenen poetst elk jaar, met behulp van vrijwilligers alle struikelstenen. Deze actie vindt plaats in de weken voorafgaand aan 4 mei. Vaak melden de vrijwilligers zichzelf aan, zo werden de stenen in het verleden al gepoetst door leden van de Ned. gereformeerde kerk, door de leden van Arbo Positief en nu dus door de leerlingen van de basisschool "de Wegwijzer". Leerlingen van groep 7/8 namen deze klus voor hun rekening.
De groep scholieren werd ontvangen in gebouw "de Regenboog" aan de Broederweg. Na een korte uitleg over de struikelstenen en de werkwijze bij het poetsen. In de Broederweg zijn er dan direct twee steentjes. Die twee stenen zijn altijd gemakkelijk te poetsen omdat de bewoners van nr. 21, het adres van de struikelsteen van Ruben van Boele, deze steentjes min of meer geadopteerd hebben en deze regelmatig even poetsen.
Dat is met de overige stenen in de stad wel anders. De groep ging op weg naar de Struikelsteen van Abraham van Ploeg aan de IJsselkade. Daar werd het verhaal van de Razzia van Rotterdam en het lot van de Joodse dwangarbeider van Ploeg verteld door Joop van Dijk, secretaris van de Stichting Kamper Struikelstenen. Veel hoefde er echter al niet uitgelegd te worden. Er was op school veel aandacht besteed aan dit onderwerp en de leerlingen waren al goed op de hoogte van het waarom van de steentjes, en de verhalen achter de namen.
Vervolgens ging het de binnenstad in, en na het poetsen van de struikelsteen van Hilbert van Dijk ging de klas met begeleiders in groepjes de stad in om de overige stenen daar te gaan poetsen. Dat kwam allemaal prima voor elkaar, en na twee uurtjes poetsen kwam iedereen weer terug in "de Regenboog" om na een dankwoord een traktatie weer terug naar school te gaan. Een prima ochtend met een prima resultaat. De Struikelstenen zijn gepoetst en zullen op 4 mei, wanneer er weer de jaarlijkse dodenherdenking is waardige herdenkingsmonumentjes zijn aan hen die zo triest aan hun einde kwamen tijdens de bezetting van 1940-1945.