(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Samen met Reinier Sonneveld heeft Heina Dokter haar literaire debuut gemaakt. Niet in tekst maar in beeld. Zij heeft het verhaal uitgebeeld waarop Sonneveld al sinds de millenniumwisseling broedde. Hij heeft op zijn beurt een laag voor Dokter aangebracht. ’Het lied van de vlinder’ is een graphic novel van Kamper bodem waar de liefde voor mens en natuur vanaf spat. Zoals ook geldt voor Dokter.
Debuut
Bij de presentatie van de beeldroman in de St. Annakapel reconstrueerde Reinier Sonneveld in grote lijnen de weg die vooraf ging aan het debuut. Zelf had hij het verhaal al heel lang in gedachten en ook al meermaals herschreven. Heina Dokter broedde al lange tijd op haar eerste stripalbum. Toen ze elkaar ontmoetten, besloten ze samen de graphic novel uit te werken.
Sonneveld verweefde voor Dokter vlinders in het verhaal die door het hele album fladderen. De snelle lezer heeft veel baat bij een knappe recensie uit het Nederlands Dagblad want de literaire strip leest niet als een Suske en Wiske.
In ’Het lied van de vlinder’ gaat een bejaarde man op zoek naar zijn jaren geleden plotseling verdwenen vrouw. De herinneringen aan haar culmineren in een liedje. Het spoor daarnaar leidt naar het buitenland middels vele onverwachtse wendingen.
Natuur
De liefde voor de natuur zit zo diep bij Dokter dat ze pijn voelt bij het kappen van weerloze bomen. Vlinders zijn van een fenomenale schoonheid, ontdekte ze, met soms sublieme schutkleuren. En met bijzondere eigenschappen die ze in het verhaal verwerkte. Het liedje in het verhaal is een metafoor voor hoe ze zelf op haar grote liefde stuitte – via Instagram, Hyves en tenslotte de Vlindertuin.
Jesse is voor Heina naar Kampen gekomen, waar ze behoorde tot de laatste lichting van de Kunstacademie. Bewust is ze daarna in de ”overzichtelijke stad” Kampen blijven hangen. Sonneveld heeft in Kampen theologie gestudeerd maar is daarna naar Utrecht vertrokken.
Zoals je in de natuur steeds nieuwe dingen kunt ontdekken, zo geldt dat ook voor ’Het lied van de vlinder’. De literaire strip verdient geen snelle lezer.
Het monumentale Kamper stationsgebouw (foto: Maarten van Gemert)
Station
Een laatste Kamper aspect aan de graphic novel is de werkruimte van Dokter, te weten het oude stationsgebouw. Waar vroeger treinpersoneel van Kampen Centraal woonde, is vorig jaar de eerste verdieping in gebruik genomen door Kunstbrug (voorheen STAKK). Samen met vier andere kunstenaars maakt Dokter dankbaar gebruik van de ruimte inclusief uitzicht over IJssel en Stadsbrug.
De naaimachine in haar werkruimte verraadt meer vaardigheden van de illustratrice. Ze heeft als coupeuse gewerkt waarbij ze trouwjurken verstelde. Op Quintus geeft ze sinds twee jaar naailes.
Vervolg
Maar het liefst vertelt ze verhalen, leuk of belangrijk, hetgeen ze met haar tekeningen nastreeft. En ze laat graag de bijzondere natuur zien die duidelijk door één grote Kunstenaar is geschapen.
Sonneveld wil graag verder met Dokter maar zij wil eerst even bijkomen van het grote project. Een project dat volgens Stripschapsprijswinnaar Erik Kriek heeft geresulteerd in een ”mooie, breekbare en bitterzoete vertelling”.
De werkplek van Heina Dokter (foto: Maarten van Gemert)