De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Eerbetoon aan overleden Kamper kunstenaar

Eerbetoon aan overleden Kamper kunstenaar
Ingezonden door: Hans Meerman

Vanaf deze week is er in de Stadskazerne een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen. Er is werk te zien van de in Vietnam geboren Kamper kunstenaar Minh Tran (1965-2020).

Minh Tran die al geruime tijd ernstig ziek was zou in mei exposeren in de Stadsgehoorzaal. Door de corona-crisis is de expositie niet doorgegaan. In juni is Minh Tran overleden. De tentoonstelling in de Stadskazerne is een postuum eerbetoon aan deze kunstenaar.

Minh Tran heeft geen gemakkelijk leven gehad. Hij is in 1965 geboren in Saigon. Als 16-jarige jongen ontvlucht hij met enkele familieleden en ruim honderd andere Vietnamezen het door communisten veroverde Zuid-Vietnam. De vluchtelingen varen in een gammel bootje de Zuid-Chinese Zee op. Het scheepje raakt echter stuurloos en water en voedsel zijn snel op. Na enkele weken rondgedobberd te hebben wordt de vluchtelingenboot opgemerkt door bemanningsleden van de Nederlandse LPG-tanker Antilla Bay. Zij ontfermen zich over de overlevenden die er slecht aan toe zijn en brengen ze naar Manilla op de Filipijnen. Daarna gaan de bootvluchtelingen naar een opvangkamp op Palawan. Slechts 90 van de 150 opvarenden overleven het drama!

Uiteindelijk komen de Vietnamese vluchtelingen in 1982 naar Nederland. Minh Tran komt terecht in het opvangcentrum in Steenwijkerwold. Hij wil graag naar een kunstacademie. Na zijn Havo-examen in Zwolle wordt hij toegelaten op de kunstacademie in Kampen. Hij volgt er de studierichting Illustratie. Nadat hij in 1995 succesvol afgestudeerd is, gaat Minh Tran in Amsterdam werken voor enkele bladen en tijdschriften, waaronder Elegance. Hij kan niet volledig van zijn illustratiewerk bestaan en van de uitkeringsinstantie moet hij in de kassen in Aalsmeer gaan werken. Minh Tran raakt geĆÆsoleerd en gedeprimeerd.

In die periode ontmoet hij gelukkig zijn latere levenspartner Wardi Koops, rijschoolhouder in Kampen. Deze ontfermt zich over hem en haalt hem over om naar Kampen terug te keren.

Minh Tran was naast kunstenaar een hartstochtelijk natuurmens en een voortreffelijke kok. Zijn beeldende werk kenmerkt zich door een fijnzinnige teken- en schildertechniek. In zijn studietijd op de academie heeft hij veel met materialen en gereedschappen geƫxperimenteerd. Op de expositie zijn naast recent werk ook tekeningen en schilderingen uit zijn studententijd te zien.

Veel van het getoonde werk is te koop. Het was de wens van Minh Tran dat de helft van het aankoopbedrag wordt gedoneerd aan KWF-Kankerbestrijding.

De tentoonstelling is tot en met zaterdag 17 oktober te bezichtigen van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.