De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Composities slagwerkdocent Quintus op Amerikaanse repertoirelijst

Composities slagwerkdocent Quintus op Amerikaanse repertoirelijst
Ingezonden door: Quintus

KAMPEN / ZWOLLE – Dirkjan van Groningen uit Zwolle versterkt sinds enkele jaren de slagwerksectie van Quintus. Maar al ruim 20 jaar is hij actief als docent, auteur, componist en arrangeur. Zijn missie? Muzikanten en muziekverenigingen vooruit helpen met z’n creatieve muzikale concepten. En dat mag hij nu ook gaan doen in Amerika!

De in 1999 aan het Artez Conservatorium afgestudeerde slagwerker is eigenlijk zijn hele muzikale loopbaan al bezig met het ontwikkelen van educatief materiaal voor slagwerkers en het arrangeren van muziek voor marching percussie groepen, concert slagwerkgroepen en blaasorkesten. Omdat zijn slagwerkmethode in verschillende landen vertaald is, wordt hij regelmatig gevraagd voor workshops door heel Europa.

Amerika lonkt

Na een bezoek aan één van Amerika’s grootste muziekbeurzen in San Antonio begin dit jaar, meldde hij een aantal van zijn nieuwe composities aan voor de Texas Prescribed Music List, vergelijkbaar met de repertoirelijsten voor blaasorkesten en slagwerkgroepen die we in Nederland ook kennen. Hoewel de coronacrisis de selectieprocedure behoorlijk vertraagde, kreeg hij in de zomer te horen dat zijn twee composities ‘The Major’s March’ en ‘Groove, The Cat’s Away!’ toegevoegd zijn aan de Texas Music List. Nadat in september de lijst openbaar werd, mag nu eindelijk bekend worden gemaakt dat Dirkjan’s muziek binnenkort regelmatig te horen zal zijn op festivals en concoursen in de staat Texas, één van de meest toonaangevende staten op muzikaal gebied in de USA. De nieuwe composities van Dirkjan zullen via de speciaal voor dit doel ingerichte Amerikaanse website geprint en verzonden worden vanuit de USA. Kortom, de eerste stappen in Amerika zijn gezet!