De gemeente Amsterdam hanteerde tot voor kort de regel dat inwoners van Amsterdam onder bepaalde voorwaarden geen vergunning nodig hadden om hun huis te verhuren. Hiermee vormde de gemeente een uitzondering op de Huisvestingswet. In deze wet is opgenomen dat inwoners zonder vergunning hun eigen woning niet mogen verhuren. Dit valt onder onttrekking van woonruimte aan de woningvoorraad. De Raad van State heeft nu geoordeeld dat de Amsterdamse vlieger niet meer opgaat; een particuliere woning mag niet zomaar verhuurd worden.
Verhuur eigen woning verleden tijd
Wanneer Amsterdamse inwoners op vakantie wilden, hoefden zij zich niet af te vragen: “Wat kan ik lenen?”. Zij konden namelijk makkelijk hun woning verhuren via het verhuurplatform Airbnb. En daar is best een goed zakcentje mee te verdienen. Hoewel dit in heel Nederland verboden is, had de gemeente Amsterdam besloten dat het verhuren geen probleem is, zolang dit van tevoren werd gemeld bij de gemeente. De Raad van State laat echter weten dat deze regel nooit onderdeel van de Amsterdamse huisvestigingsorde had mogen zijn en verklaarde deze onwettig. Door deze uitspraak is het verhuren van eigen woningen ook voor Amsterdammers verleden tijd. Deze onwettigheidsverklaring zorgt ervoor dat de Amsterdamse regelgeving per direct werd veranderd. Van de ene op de andere dag kan iemand die zijn huis onwettig verhuurt dus een boete op de mat krijgen.
Handhaving van de regels
Hoewel dit theoretisch gezien betekent dat er veel meer boetes zullen worden uitgedeeld, zal dit in de praktijk hoogstwaarschijnlijk meevallen. Het is namelijk nog maar afwachten hoe en in welke mate Amsterdam de regels gaat handhaven. Woningverhuur via sites als Airbnb en Booking.com is verboden, maar de gemeente Amsterdam zal zich voornamelijk focussen op degenen die hun huis 30 dagen of langer beschikbaar stellen voor de verhuur. Er wordt gespeculeerd dat Amsterdam wacht op de Wet toeristische verhuur van woonruimte. Wanneer deze wet aankomende zomer wordt aangenomen, zal handhaving makkelijker worden en regels duidelijker. Er zal onder andere een meld- en registratieplicht in deze wet worden opgenomen. Tot die tijd bevindt de Amsterdamse particuliere verhuursituatie zich in een grijs gebied, waarbij enkel de extremere gevallen handhaving waard zijn.
Vergunning bemachtigen of harder sparen
Degenen die toch graag rond willen blijven hangen in de verhuurwereld, zullen dit via de legale weg moeten doen en een vergunning zien te bemachtigen. Inwoners die graag een extra zakcentje willen verdienen of hun vakantiekosten willen compenseren, zullen ofwel harder moeten sparen, geld moeten lenen of hun vakantieplannen moeten uitstellen. De kans is groot dat momenteel de meeste onwettige verhuurders in gemeente Amsterdam onbeboet blijven, maar aankomende zomer zal de gemeente naar alle waarschijnlijkheid haar handhaving intensiveren.