De door de Britse gokcommissie (UKGC) gepubliceerde resultaten van de 2019 jongeren en gokken enquête laten een daling zien in de deelname aan gokactiviteiten onder 11-16-jarigen in Europa.
Het onderzoek, uitgevoerd door Ipsos MORI, kijkt naar vormen van gokken en gokspellen waar jongeren legaal aan deelnemen en naar gokken op producten met een leeftijdsgrens.
Cijfers geven reden tot hoop
Uit het rapport bleek dat 11% van de ondervraagden met hun eigen geld gegokt had in de afgelopen zeven dagen, vergeleken met 14% in 2018. Cijfers op het gebied van kansspelen op afstand in Nederland zijn niet meegenomen. De markt is niet geheel gereguleerd om verschillende redenen waar je hier meer informatie over kunt vinden. Volgens de laatste ontwikkelingen zal in Nederland de wetgeving op het gebied van kansspelen op afstand in 2021 doorgang vinden.
Tim Miller, uitvoerend bestuurder van de UKGC, zei het volgende in zijn commentaar op het rapport: “Dit rapport laat zien dat de interactie met gokken of het gokgedrag van kinderen en jongeren voortkomt uit drie bronnen – gokken waar ze legaal aan mee mogen doen, gokken op producten met een leeftijdsgrens en gokspellen. Sportevenementen blijven een door in het oog en zijn erg populair onder liefhebbers.
“Ieder kind of jongere wat hier schade door ondervindt is onze bezorgdheid en wij zijn er volledig aan toegewijd er alles aan te doen hen te beschermen tegen schade door gokken.”
“Het merendeel van het gokken gedekt door het onderzoek vindt plaats op manieren toegestaan door de wet, maar we moeten eraan blijven werken om te voorkomen dat kinderen en jongeren toegang hebben tot producten met een leeftijdsgrens.”
“Het is de bedrijven niet gelukt om kinderen en jongeren te beschermen en zullen harde actie blijven ondernemen. Dit jaar alleen al, hebben we de regels en vereisten rond leeftijdsverificatie aangescherpt, om te voorkomen dat kinderen en jongeren toegang hebben tot producten met een leeftijdsgrens, vrij-om-te-spelen spellen achter betaalde muren gestopt en onverantwoordelijke producten onderdrukt.”
Spelen tegen elkaar blijkt erg populair
Het rapport van de UKGC vond dat jongeren het meest geneigd waren mee te doen aan persoonlijke weddenschappen (meestal met vrienden): 5% van de ondervraagden doet hieraan mee. Een verdere 3% speelt kaartspellen met vrienden voor geld. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat online casino’s met iDeal onder strenge toezicht te plaatsen. Dit is namelijk verreweg de populairste betaalmethode in Nederland en word ook gemakkelijk door minderjarigen gebruikt. De Nederlandse overheid zou er goed aan doen hier meerdere controles te doen om de identiteit van de gebruiker te bevestigen.